Hopp til innhold

– Det er ikke bare været som har skylden

Innbyggerne fortviler over at vannet er regulert bort.

En båt ligger nesten på land på Glomma

Båtene ligger nesten på land på grunn av den lave vannstanden.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Den tørre sommeren har ført til at det er lite vann i Glomma, og i Skiptvet er vannet nesten helt borte, og bare gjørme er igjen.

Men det er ikke bare været som har skylda, mener ordfører i Skiptvet, Svein Olav Agnalt.

Ordfører Svein Olav Agnalt ved Vidnesoa

Ordfører i Skiptvet, Svein Olav Agnalt, er bekymret over vannstanden.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det er først og fremst fordi vi har hatt lite nedbør, og det er det lite vi kan gjøre med. Men det går også på regulering, hvor mye en holder igjen og hvor mye en slipper ut, sier han.

Bekymret

Ifølge ordføreren fører reguleringene, som skal sikre en vannstand i Øyeren på 101 meter over havet, til at vannet forsvinner nedover i elva.

– Det bekymrer meg rett og slett på grunn av bruken av Glomma. Jeg er opptatt av at det er så lite vann at det er vanskelig å bruke Glomma. Det er et problem for folk som bor der, og vi har fått mye reaksjoner det siste døgnet, sier Agnalt.

– Men dette er ikke noe nytt. Det er en sak som har pågått i over 20 år. Dette er i praksis kraftinteressene mot allmenninteressene.

Den lave vannstanden gjør det svært vanskelig å ha båt der. Ifølge Smaalenenes Avis pleier det også å være mye stokkender i naturreservatet, men de er verken er å se eller høre i år.

Agnalt er usikker på hva som bør gjøres, men mener at det må bli bedre.

– Vi må ta kontakt med miljømyndighetene, ta det opp med fylkeskommunen og Fylkesmannen, og så se hva vi kan få til. Først og fremst må det bli mer stabilt, mer forutsigbart, og den nedre vannstanden må bli noe høyere, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Brygga på Vidnes ligger på land

Vannet er forsvunnet fra under brygga på Vidnes og båtene ligger bare i en liten dam.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Har ikke tatt høyde for at vannet blir borte

Nes Lenseteater holder til langs elva og blir direkte berørt av den lave vannstanden.

Kristin Lyman

Kristin Lymann forteller at huset bak henne vanligvis dupper i vann.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Vi prøver å få til noe langs elva, opplevelser, kunstopplevelser, et sted å være. Vi har satt opp to forestillinger på Nes Lensemuseum, og vi har tatt høyde for flom. Men vi har ikke tatt høyde for det som har skjedd nå, at vannet blir borte. Vi bruker naturen som kulisser til teateret, for det er så vakkert. Men det er ikke så vakkert her nå, sier Kirsti Lyman i teateret.

For nå består elva stort sett av gjørme.

– Det er egentlig katastrofalt når det gjelder å lage et vakkert sted. Det er ikke noe sted du kan dra folk til, det her. Dette ødelegger selve synsinntrykket av stedet, sier Lyman.

Hun mener det er nødvendig at det blir gjort noe med problemet med en gang.

– Det er vel egentlig helt klart. Det har med regulering av vannføringen å gjøre. Hvis en regulerer så langt ned som dette, blir veldig mange berørt på ulike måter.