NRK Meny
Normal

Her får de eldrepenger av staten

Fire kommuner i Østfold får finansiert eldreomsorgen av staten i tre år.

Eldreomsorg, sykehjem

Eldreomsorgen i fire kommuner i Østfold vil fra 1. mai bli finansiert av staten.

Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Helsedirektoratet offentligjorde i dag hvilke kommuner som er blitt tildelt statlig finansiering av eldreomsorgen. Et prøveprosjekt varslet allerede i 2013 av komitéleder i helse- og omsorgskomitéen på Stortinget, Kari Kjos. I Østfold er det fire kommuner som skal være med på prosjektet. Hobøl, Spydeberg, Trøgstad og Moss.

Prosjektet vil medføre at staten, og ikke kommunen, skal finansiere eldreomsorgen. To alternativer er lagt frem, A eller B. Spydeberg, sammen med Moss, skal teste alternativ B som betyr at staten fullfinansierer omsorgen. Hobøl og Trøgstad har blitt tildelt A, der staten gir et øremerket beløp og kommunen selv forvalter pengene i omsorgen.

Fylkeslege Petter Schou

Petter Schou, ordfører i Spydeberg (H), gleder seg til å sette i gang med prosjektet og tror det vil heve tilbudet til de eldre.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

– Jeg vet at flere i kommunen gjerne skulle ha fått alternativ A, men jeg har ikke gjort meg noen tanker rundt det.

Det forteller ordfører i Spydeberg Petter Schou. Han gleder seg til å sette i gang med prosjektet, som han tror kommer til å heve eldreomsorgen i flere kommuner.

– Dette er stimulerende for fagfolket, og jeg tror det kommer til å gjøre eldreomsorgen bedre.

Trakk søknaden

Flere kommuner søkte, men valgte i løpet av desember 2015 å trekke søknaden. En av disse kommunene var Askim i Østfold. Mye av grunnen til at søknaden ble trukket var argumenter fra kommuneoverlege Alf Johnsen som holdt innlegg under et formannskapsmøte hvor vedtaket om å trekke søknaden ble fattet.

– Det ble gitt oss to alternativer hvor vi ikke fikk muligheten til å velge. Dette var nok det viktigste argumentet for min del, forteller Johnsen til NRK.

Alf Johnsen, kommuneoverlege i Askim

Alf Johnsen frykter at statlig styring vil gjøre at fagpersonellet får mindre påvirkning i enkeltsaker.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Alternativ A kunne kommunen kanskje akseptert, forteller Johnsen, men med det andre frykter han at kommunen hadde mistet sin styring over eldreomsorgen.

– Kan gå ut over kommuneøkonomien

– Jeg er litt redd for at staten med statlig styring følger også generelle retningslinjer som ikke er tilpasset hver enkelt sak. I tillegg er det svært uklart hva som skjer etter prøveperioden.

Han frykter at statlig styring kan legge til redde for en eldreomsorg som er alt for dyr for kommunen selv å drifte. Hvis kommunen da må ta over finansieringen etter prøveprosjektet kan det gå hardt ut over kommunekassa.

Petter Schou er på sin side ikke redd for at kommunen skal ende opp med en kjemperegning om reformen blir skrotet.

– Det er alltid litt angst rundt nye prøveprosjekter, men det er ikke sånn at pengekrana plutselig stopper. Dette er et viktig forsøk for regjeringen, og vi som kommune skal gjøre så godt vi kan for å få til en god utredning.

Trenger pengene

Hobøl er en av kommunene som er tilbudt alternativ A, et rammetilskudd. Og skal vi tro ordfører Olav Breivik kunne ikke prosjektet kommet på et bedre tidspunkt.

Olav P. Breivik

Ordfører i Hobøl, Olav Breivik (H) håper prosjektet kan bidra til å hjelpe kommunen med å løse problemer knyttet til eldreomsorgen.

Foto: Hobøl Høyre

– Vi har vært på ROBEK-lista i over ti år, og vi trenger penger til eldreomsorg.

Han mener også at det er alt for stor forskjell mellom hvordan eldreomsorgen drives rundt omkring i kommunene og håper en åpen dialog med statlig styring vil bidra til et mye bedre tilbud.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dårligere for Borregaard

    Borregaardkonsernet leverte et dårligere resultat for andre kvartal i år, sammenlignet med i fjor, skriver Dagens Næringsliv. Resultatet endte på 159 millioner kroner før skatt, var 34 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor. Resultatet er preget av prispress, tøff konkurranse og økte kostnader, opplyser selskapet.

    Borregaard fra lufta
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Drukningsulykke i Rygge

    En livløs mann ble oppdaget i vannet på Festestranda i Rygge rett før klokka 14, skriver Moss Avis. Et vitne sier at tre personer kastet seg i vannet og fikk ham på land hvor det ble startet livredning. Mannen ble hentet med luftambulanse. Mannens tilstand er ikke kjent, ifølge politiets operasjonssentral.