Sjekk hvor mange fridager du får denne våren

Vi har nettopp hatt påskefri og er inne i en kort uke. Likevel var det mange som tok frem kalenderen tirsdag morgen for å sjekke når neste fridag er.

Fridager i mai

Påsken er slutt, så nå lurer vi på når vi får en fridag neste gang.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Våren er tiden for inneklemte fridager og forhåpentligvis langhelger.

Selv om det ikke er noen røddager før i mai, kan det være lurt å få oversikten allerede nå for å planlegge eventuelle fridager kombinert med røddagene.

Fridager i mai

17. mai-tog i Kristiansand.

I år er 17. mai på en søndag. Dermed mister vi en fridag.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

I år faller 1. mai på en fredag, noe som gjør at vi får en lang helg.

Kristi himmelfartsdag er alltid på en torsdag, noe som fører til en inneklemt dag før helga. Mange velger derfor å ta fri på fredagen også. I år er datoen 14. mai.

Selv om mai lover mange fridager, blir vi som oftest «snytt» for noen som havner i helgen. I år er 17. mai på en søndag, og dermed mister vi en fridag.

Men ikke depp av den grunn. Helga etter er det pinse, og da blir det langhelg. Søndag 24. mai er 1. pinsedag, og det blir fri mandag 25. mai, som er 2. pinsedag.

– Jobber for å leve

Anders Lindskog

Psykologspesialist Anders Lindskog sier at de fleste nordmenn ser frem til fridager.

Foto: Privat

Psykologspesialist Anders Lindskog tror vi nordmenn er opptatt av vårens fridager fordi vi lengter etter mer fritid.

– De fleste av oss jobber for å leve. Vi lever ikke for å jobbe. Vi trenger fritid og ser frem mot det. Om man spør folk hva de ville gjort om de fikk betalt uansett, svarer de fleste at de ville jobbet rundt 50 prosent og så ha fri resten av tiden.

Han tror det henger sammen med at det moderne arbeidslivet er ganske stressende. Man sitter mye stille og er mye inne.

– Når vi får fri, får vi et pusterom. Da får man kanskje krysset av noen punkt på gjøremålslisten. Å være mer sammen med barn, familien og sånne ting er noe nesten alle kjenner et sug etter og har et behov for, sier Lindskog.