NRK Meny
Normal

Her er Fredrikstads ferske folkeferge

«Go'vakker Asta» er klar til trafikk. Nå er den nye fergen på plass i Fredrikstad.

Go'vakker Asta
Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Folk fikk sitt første syn av ferga da den klappet til kai ved gangbrua over Vesterelva tidlig i ettermiddag. Tradisjonen tro ble det et ny go'vakkert navn. Asta Abrahamsen, en kjent offiser i Frelsesarmeen, har gitt den nye ferga sitt navn.

– Hun fikk vite før hun gikk bort at ferga skulle døpes etter henne, sier kommunens virksomhetsleder transport, Frode Samuelsen.

«Go'vakker Asta» er bygd av Swede Ships på Djupvikverftet på Orust, som de andre fergene i Fredrikstad.

– De bygger blant annet båtene til Redningsselskapet. De har gjort en fremragende jobb også dette gangen, sier Samuelsen.

Kommunen overtok båten 15. desember, men turen over fra den svenske vestkysten ble lang.

– Da var det kuling, forklarer Samuelsen.

– Båten er klassifisert for elver og innsjøer, så vi måtte søke Sjøfartsdirektoratet om dispensasjon for å frakte henne hjem langs kysten. Da er det begrensninger i bølgehøyde i kraft, og vi måtte stanse i Fjällbacka i går kveld og ligge over.

Århundrer med fergetradisjon

Det er knapt mulig å nevne historien om Fredrikstad uten å ta med fergetrafikken. Båter har fraktet folk og gods siden 1500-tallet. Den nye ferga skal inn i en persontrafikk som har økt kraftig siden fergene ble gratis i Fredrikstad på nyåret i 2013.

– Dette er fornyelse av materiellet, med tanke på pålitelighet, stabilitet, lavere vedlikeholdskostnader og drivstoff og så videre, forklarer Frode Samuelsen.

– Dette er helt naturlig i og med at passasjerantallet har økt med 650.000 de siste to årene. At det ble gratis har selvfølgelig bidratt til den voldsomme økningen av bruken. Forhåpentligvis bruker veldig mange nå også bena og sykkel siden de tar ferga. Det er helt fantastisk.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ingen mistenkte etter Kambo-skyting

    Politiet har funnet spor av så langt 17 avfyrte skudd på Kambo, etter skytingen natt til onsdag. En privat klinikk og et bolighus med tre sovende personer ble truffet av kulene, som har blitt fyrt gjennom et busskur. De tekniske undersøkelsene på stedet ble ferdige i går, sier krimsjef Henning Dalbye i Moss.

    Skyting mot et hus i Moss
    Foto: Odd Skjerdal / NRK