Her er det nye våpenet mot oljesøl

Godafoss-ulykken ga følgende lærdom: Oljevernet er for dårlig i Hvalerskjærgården.

Miljølekter

Denne miljølekteren har 300 meter lenser ombord, som kan brukes til å ringe inn oljeflak.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Pål Bustgaard - Skipper Redningsskøyta

Skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta Horn Flyer gleder seg over nyanskaffelsen.

Foto: Øystein Okkenhaug / NRK

– Nå skal vi ut og øve, Vi må lære oss å bruke den, og vi får håpe at vi rekker å øve før det skjer noe.

Det sier skipper på redningsskøyta Horn Flyer, Pål Bustgaard, mens han ser på den nyanskaffede miljølekteren. Han mener at de uten tvil blir bedre rustet til å hindre oljeforurensning i fremtiden.

– Det er helt nytt, og er så vidt jeg vet, også den første i Norge av sitt slag, sier han.

– Det er mange skjær i sjøen

Hvalerskjærgården er vanskelig, med mange muligheter for å kjøre feil.

– Det er bokstavelig talt mange sjøen i sjøen. Det er som på veien: Vi vet at det skjer ulykker, og det vil også skje på sjøen. Det er ikke snakk om hvis det kommer til å skje, men når det kommer til å skje.

Kan slepes i 23 knop

Inni lekteren er det 300 meter med lenser, som kan brukes til å fange opp oljesøl ved å ringe det inn.

– Den skal rett og slett bidra til å sikre mot oljesøl i nasjonalparken vår. Vi kan huke den på redningsskøyta og slepe den opp i 23 knop, faktisk. sier skipperen.

Mange mener at mye forurensning kunne vært unngått om lekteren hadde vært på plass da det islandske lasteskipet Godafoss gikk på grunn i Hvalerskjærgården den 17. februar i fjor.

Skipet var lastet med store mengder tungolje, trolig 800 tonn. Det ble bekreftet lekkasje fra to tanker som lå midtskips, med 250 tonn olje i hver. Utslippet førte til akutt oljeforurensning mange steder i Oslofjorden.

Privat giver

Etter at det islandske skipet Godafoss grunnstøtte ved Hvaler 17. februar, har det blitt funnet olje nesten helt ned til Lindesnes i Vest-Agder.

I slutten av forrige uke var det registrert 101 såkalte oljepåslag langs kysten. Man regner med at oljesølet hittil har kostet rundt 75 millioner kroner.

– Det er etter Godafoss at denne har kommet til. Vi har en utrolig sponsor og en god venn av Redningsselskapet, som heter Hans Herman Horn, som har finansiert lekteren vår, forteller Bustgaard.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjal dyre flymotorer

    Natt til onsdag brøt ukjente personer seg inn i flere hangarer som tilhører Spydeberg Mikroflyklubb, opplyser politiet i Indre Østfold. Blant annet er det stjålet to flymotorer, som er verdt rundt 230.000 kroner per stykk.

  • Østfoldprisen til Trond Henriksen

    Trond Henriksen (til høyre på bildet) ble i dag tildelt Østfoldprisen for 2018. Han var tidligere kjent som kriminell, men har de senere årene jobbet med radio, skrevet bøker og er nå miljøarbeider for Kirkens Bymisjon i Halden. Hele 90 personer ble foreslått til årets Østfoldpris.

    Trond Henriksen (til høyre) fikk Østfoldprisen 2018
    Foto: Kristin Josefsen, Østfold fylkeskommune