NRK Meny
Normal

Bygde eget hus på elleve kvadratmeter

Sammen med samboeren og hunden bosatte Matias Askvik seg i et bitte lite krypinn på hjul.

Matias Askvik

LITEN VILLA: Matias Askvik bygde minihuset sammen med samboeren Sara. Selv om de har få kvadratmeter, har de fått plass til et gjestesoverom, som kan sees over hodet til Matias.

Studentparet bestemte seg for å ta økonomi, miljø og energibesparing på alvor. Det elleve kvadratmeter store huset i Fredrikstad har både kjøkken, bad og gjesterom, og er bygget av eierne selv.

Målet er å få det så lite som mulig.

Huset til Matias Askvik
Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Vi har alt vi trenger, men vi har måttet kvitte oss med noe. Hvis vi hadde åtte vinglass før, har vi bare fire nå. Men ellers har vi absolutt alt vi trenger, forteller Matias Askvik.

Drømmehuset

Her bor han og samboeren sammen med hunden sin. Huset sto ferdig i fjor høst og står nå gratis på tomta til en bekjent.

Matias ASsvik bor på 11 kvadratmeter
Foto: Kathrine Brønn / NRK

– For oss er det her drømmehuset. Vi har alt vi trenger, og det er egentlig ganske stort. Det er det samme som å bo på 60 eller 80 kvadrat, bortsett fra at vi trives bedre her.

Det var Aftenposten som først skrev om Matias og samboeren. Det unge paret har først og fremst bygd det lille huset med tanke på miljøet.

– De siste tre årene har vi gjort mange tiltak for å leve mer miljøvennlig. Å bo her tvinger oss til å ha et lavere forbruk. Det er en veldig deilig følelse, sier Matias.

Soverommet til Matias Askvik

SOVEROMMET: Her sover paret.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Stortrives med liten plass

For tiden er samboeren Sara i USA, så Matias har hele huset for seg selv. Man skulle kanskje tro at det var deilig med den ekstra plassen, men det synes ikke han.

– Vi sitter oppå hverandre, og det er jo for så vidt fint. Det er litt sånn med alt her, man er oppå hverandre, men det er vi glade i. Vi stortrives med liten plass.

Doen til Matias Askvik

BAD: Doen var noe av det første de bygget. Paret har også dusj på badet.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Til tross for få kvadratmeter inviteres stadig gjester. Og vennene er imponerte.

– Det er absolutt første gang jeg har sett noe som det her. Det er utrolig. Jeg er veldig imponert, sier Mirjam Vaikla som studerer sammen med Matias.

– Jeg kunne bodd som det her selv.

Her i huset på elleve kvadratmeter mener Matias at de har alt de trenger.

– Jeg skal kanskje ikke bruke ordet perfekt, men det er perfekt.

Minihus i Fredrikstad

IMPONERT: Det er også plass til gjester. Studievenninnen Mirjam Vikla er imponert over hva de har fått til.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utsatte avgjørelse om navnendring

    Kommunestyret i Eidsberg valgte i går å utsette avgjørelsen om nytt navn for handelsområdet ved Slitu, skriver Smaalenenes Avis. Forslaget om å kalle det for Mysen handelspark Slitu har fått kraftig kritikk fra beboerne i området som mener det ikke har noe med Mysen å gjøre.

  • Veien ryddet etter trafikkuhell

    Bilene er fjernet etter et trafikkuhell på riksvei 111 ved Vesten i Fredrikstad. En bil kjørte på en annen bakfra, men det skal ikke ha vært personskader.