NRK Meny
Normal

Her blir det gang- og sykkelsti

Statens Vegvesen i Østfold kunne ha brukt syv millioner kroner mer på gang- og sykkelstier i år. Pengene overførest til neste års budsjett, men syklistene reagerer på underforbruket.

Sykkelsti langs fv 108

Dennis Boman Hansen synes det er dårlig at Statens Vegvesen ikke har brukt alle pengene de fikk til gang- og sykkelsti. Her sykler han langs fylkesvei 108 hvor det snart blir sykkelsti ved Hvaler kirke til kommunehuset.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Statens Vegvesen i Østfold fikk ca. 30 millioner kroner til disposisjon for å bygge gang- og sykkelsti i år, men de kommer kun til å bruke rundt 23 millioner millioner. Dermed har de et underforbruk på 7 millioner kroner.

– Det synes jeg er dårllig. Det er mange som sykler, og flere burde gjøre det, sier Dennis Boman Hansen.

Han kommer fra Hvaler og sykler flere kilometer hver dag langs fylkesvei 108 for å komme på jobb.

– Det er trangt og bilene kjører fort, det er stor risiko for å kræsje på disse veiene her, sier Boman Hansen.

Stor pott til neste år

Direktør i Statens Vegvesen Østfold, Roar Midtbø Jensen forteller at det er en tidkrevende prossess å bygge gang- og sykkelstier.

– Det som har vært vår utfordring er at vi har sett for kort tid inn i fremtiden. Nå er det viktig å bruke ressursene til å prosjektere så mange sykkelveier vi kan klare fremover, sier han.

De 7 millionene som er til overs fra årets budsjett blir mest sannynlig videreført til neste års budsjett.

Roar Midtbø Jensen

Direktør i Statens Vegvesen Østfold, Roar Midtbø Jensen, sier den ubrukte pengepotten for i år videreføres til neste års budsjett.

Foto: Tomas Berger/NRK

– Vi skal ta igjen det tapte i 2016. Nå har vi flere gang- og sykkelvei-prosjekt som er klare til å lyses ut, og vi er helt i sluttfasen når det gjelder prosjektering. Det blir mer bygging i 2016 enn det har vært i 2015, sier Midtbø Jensen.

I fylkesrådmannens forslag til budsjett for 2016 er det en pott på 51 millioner kroner til gang- og sykkelvei, og Vegvesenet prøver nå å tenke lenger frem enn tidligere.

Her blir det sykkelstier

Den første strekningen som bygges ut strekker seg fra Hvaler kirke til kommunehuset og er på 500 meter. Men det er også andre strekninger i fylket som vil få sykkelstier til neste år.

– Behovet er stort i Østfold, men vi skal prioritere skolevei og arbeidsreiser, sier Midtbø Jensen. Han kan ikke si konkret når alt står ferdig, men har følgende liste.

Disse strekningene får gang- og sykkelsti:

 • Hvaler: Fra Hvaler Kirke til kommunehuset, fylkesvei 108
 • Moss, Rygge: Dyreveien og Ekholtveien, fylkesvei 314
 • Halden: Øberg, fylkesvei 22 og 103
 • Fredrikstad: Buskogen-Alshus, fylkesvei 455
 • Fredrikstad: Møklegården-Øyenkilen, fylkesvei 410
 • Sarpsborg: Tveterveien-Sandbakken, fylkesvei 599
  • Prislapp: Ca. 51 millioner kroner

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Etterslukking i Sarpsborg

  Politiet informerer om at de fremdeles driver med etterslukking av Sefa-bygget i Sarpsborg, og så lenge de gjør det vil det ikke være mulig for de som har biler parkert i bygget å få hentet ut disse.

 • Overproduksjon av svinekjøtt

  Overproduksjon av svinekjøtt gjør at en mulig ordning hvor bøndene får betalt for å avvikle driften, skal utredes. Partene bak jordbruksavtalen er enige om å utrede en mulig ordning for å kjøpe ut svinebønder. Bakgrunnen er at prognosene viser en overproduksjon på 4.300 tonn svinekjøtt i 2018, noe som vil gi bøndene store tap. Det skriver Nationen.