Hopp til innhold

Henlegger raskere for å oppklare mer

Politiets nysatsing gir nedgang i kriminaliteten i Fredrikstad. Men ikke alle er like fornøyd med strategien.

Ivar Prestbakken

Politiet i Fredrikstad henlegger saker raskere enn tidligere. Samtidig er det en nedgang i kriminaliteten i byen. Det har en sammenheng, mener krimsjef Ivar Prestbakken.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Politiet i Fredrikstad er raske til å henlegge saker de ser det er liten mulighet for å oppklare. Isteden setter de ressursene inn på å følge personer de mener kan stå bak mange kriminelle forhold.

– Vi har en markant nedgang i statistikken med nesten 200 færre saker hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor, sier kriminalsjef Ivar Prestbakken ved Fredrikstad politistasjon.

Mindre nasking

Video Prestbakken om kassebilene

Krimsjef i Fredrikstad, Ivar Prestbakken, har forståelse for at folk reagerer på at saker blir raskere henlagt.

Foto: Nyhetsspiller

Statistikken viser nedgang i både vinningskriminalitet som tyveri og naskeri. Men også de mer alvorlige forbrytelsene har gått merkbart ned.

Årsaken er politiets bevisste satsing på gjengangerne, mener Prestbakken.

– Vi har jobbet mer personbasert og vært ute. Der får vi god oversikt over miljøet. Det er veldig få som står for veldig mye av kriminaliteten. Når vi får bort dem, skjer det ingenting, sier han.

Henlagt etter tre dager

Ove Sanna

Ove Sanna og Fredrikstad Skiklubb opplevde å få saken sin henlagt hos politiet etter tre dager.

Foto: Kjell Olav Nordberg/NRK

Men det betyr også at enkelte saker blir lagt raskere bort. De som er vanskelig å oppklare.

En av dem som reagerer på at politiet velger å henlegge saker raskere er leder i Fredrikstad Skiklubb, Ove Sanna.

Skiklubben opplevde å bli frastjålet utstyr for 40.000 kroner fra klubbhuset tidligere i år. Tyveriet ble raskt anmeldt til politiet – og saken like raskt henlagt.

– Det gikk tre arbeidsdager fra vi fikk brevet om at anmeldelsen var registrert, til vi fikk et brev om at saken var henlagt. I en slik situasjon er det kanskje mange som oppfatter det som at det nærmest på forhånd er konkludert med at man ikke kan pågripe gjerningsmannen. Det er en litt trist tendens.

Forstår du at politiet prioriterer som de gjør?

– Alle forstår at politiet blir nødt til å prioritere ut fra de ressurser man har tilgjengelig. Små saker hvor det er lite verdier involvert, må selvfølgelig komme i annen rekke i forhold til grov kriminalitet. Vi var forberedt på at det ville skje relativt raskt også i vår sak.

– Vi har ingen krystallkule

Kriminalsjefen forstår hvis folk reagerer på den nye strategien.

– I utgangspunktet vil nok folk reagere negativt på å få saken sin henlagt. Samtidig har vi ingen krystallkule vi kan se inn i og oppklare saker det ikke er noen opplysninger i, sier Prestbakken.

– Vi jobber heller personbasert og kunnskapsbasert på ting vi vet vil virke. Det betyr at færre blir utsatt for en forbrytelse, og det må jo være fint.

Prestbakken påpeker samtidig at en sak ikke blir glemt selv om den blir henlagt, og at det er viktig at folk fortsetter å anmelde saker.

– Hvis man for eksempel har rammenummeret på en sykkel man har blitt frastjålet, så legger vi inn det i et godsregister når saken blir anmeldt. Finner vi sykkelen etter et halvt år vet vi hvem som eier den, og det er et vesentlig poeng.

– Skulle det være slik at man finner gjenstander fra et grovt tyveri ved en senere ransaking, så vil saken selvfølgelig bli tatt opp igjen, den blir ikke glemt.