Hopp til innhold

Da AIDS fikk et ansikt fra Østfold

I 1988 døde Henki Hauge Karlsen, 31 år gammel - noen måneder etter at Høyesterett avgjorde at han ble usaklig oppsagt fra restauranten Pappilon i Fredrikstad fordi han var HIV-positiv.

Henki Hauge Karlsen
Foto: nrk

Henki Hauge Karlsen nektet å godta at sykdommen hans var en oppsigelsesgrunn, dermed ble han kjent som den første i landet som hadde den nye, mystiske og skremmende diagnosen.

Henki Hauge Karlsen og Tor Erling Staff

Først i Høyesterett ble det klart at å være HIV-positiv ikke betydde at man ikke skulle kunne jobbe.

Foto: NTB / SCANPIX

Karlsen-saken er temaet i kveldens Tidsvitne på NRK 1, produsert av NRK Østfold. Programansvarlige Steffen Fjærvik sier det var eiendommelig å gå gjennom arkivopptak fra slutten av 80-tallet, med tanke på hva vi vet om HIV og AIDS nå, og det vi ikke visste da.

- I de klippene jeg har sett fra Dagsrevyen, Helse-Refleks og hva nå alle programmene het, så merker jeg at både journalister og fagfolk tar sine forbehold.

- Kyss- greit, men dype kyss? Hvis glasset ryker, og bartenderen blør fra fingeren, hva gjør vi da?

Kveldens episode av Tidsvitne går på NRK1 klokken 21:35, og kan også sees på nett-TV her: NRK TV - Tidsvitne: Henki - 4:6

Langvarig drama

Det var stor usikkerhet rundt det hele, og det var forbundet med sykdom og død. I tillegg var det all skammen som alltid har fulgt med homofili. I tillegg ble heksebrygget tilsatt juss, arbeidsrett og Tor Erling Staff.

Steffen Fjærvik

- Alle er klokkeklare på at Henki Hauge Karlsen banet vei, slik at vi skjønte hva HIV-smitte egentlig var, sier programskaper Steffen Fjærvik.

Foto: NRK

- Jeg var 17 da Henki døde i 1988, fortsetter Fjærvik, som fulgte saken i avisene.

- Det skjedde jo i Fredrikstad, og rettssaken gikk i Sarpsborg, så det var jo noe jeg kjente til. Men å se den menneskelige skjebnen, at dette ikke bare var noen som kjempet for jobben sin, men for livet sitt hele veien.

- Det å dvele ved en fyr på 31, som er i ferd med å dø, men skal beholde jobben sin, presiserer han.

Hva betydde Henki for forståelsen av hva HIV-smitte og AIDS egentlig er?

- Veldig, veldig mye, konkluderer Fjærvik.

- Jeg snakket med to personer i tillegg til å ha gått gjennom arkivstoffet.

Klokkeklare konklusjoner

- Den ene er Arve Juritzen, som var journalist og skrev boka om Henki den gangen. Han kom tett på Henki, og var en venn. Arve er helt klar på at Henki banet veien for de andre syke.

Og så er det Haakon Aars. Lege, sexolog og psykiater. Aars er også soleklar på hvor viktig Henki var. Omkvedet hele veien her har vært 'Han betydde alt, han banet vei, han var en påle.'

- Tror ikke han kan overvurderes.

Les også: - Henki-seieren like aktuell
Les også: Blåser liv i historiene du ikke lærte på skolen