NRK Meny
Normal

Helt til topps innen matvarer

Vest-Sveriges største dagligvarebutikk ligger på Nordby syd for Svinesund.  Etter flere år "på pallen" inntar Nordby Supermarket nå førsteplassen.

Nordby Supermarket, Svinesund

Nordby Supermarket har klatret helt til topps blant matvaregigantene i Vest-Sverige etter et svært godt salgsår i 2007.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er fagbladet Fri Löpenskap som har satt opp listen over matvareforretninger i Sverige som selger mest.

For Vest-Sveriges del er nå den største av Ica Maxi-butikkene i Gøteborg passert av Nordby Supermarket på Svinesund, og henvist til en andreplass.

På en god tredjeplass kommer MaxiMat, også den på Nordby på Svinesund.

Omsetter for en milliard

Grensehandel

God kronekurs gjør at nordmenn har etablert seg et handlemønster, der grensehandel av matvarer inngår. Mer enn 90 prosent asv kundene på Svinesund og Nordby er norske.

Foto: Rainer Prang / NRK

Nordby Supermarket har de siste 7-8 årene vært blant de aller fremste innen dagligvarer i Sverige, og da naboen Nordby Shopping Center ble etablert i 2004, trakk det enda flere folk til handelsområdet et par kilometer syd for Svinesund.

Gjennom flere år har butikkene på Svinesund og Nordby ligget høyt på listene over dagligvareforretningene som selger mest i Sverige, takket være nordmenn og den sterke kronekursen.

- Dette med vekslende kronekurs har vi levd med i 25-30 år, og det er tydelig at nordmenns handlevaner er etablert med besøk i grensebutikkene. 90 prosent av kundene våre er nordmenn, sier  Ståle Løvheim til NRK.

Han er senterleder for Nordby Shopping Center, der MaxiMat har tilhold.

Nordby Supermarket og MaxiMat Nordby omsetter samlet for rundt en milliard svenske kroner årlig.

Innen høsten 2009 vil de to matvareforretningene havne under samme tak, når de to kjøpesentrene de i dag ligger i; Nordby Shopping Center og Nordby Köpcenter, bygges sammen til et senter på 85 000 kvadratmeter.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.