NRK Meny
Normal

Helsehuset i Askim blir akuttmottak

Smittevern blir kjempeviktig når tredje etasje på Helsehuset i Askim blir nytt akuttmottak for asylsøkere.

Helsehuset i Askim

I tredje etasje på Helsehuset i Askim vil det bo asylsøkere fra 2.november. Det er 120 sengeplasser.

Foto: Tomas Berger / NRK

Det er 120 sengeplasser i lokalet som åpnes for asylsøkere 2. november.

– Dette skal være et nødmottak hvor asylsøkerne stort sett kommer fra Råde. De skal være i dette mottaket en kort periode før de sendes til mer permanente mottak, sier rådmann i Askim, Synnøve Rambek.

Smittevernarbeid prioriteres

Før asylsøkerne kommer til akuttmottaket i Askim er de allerede undersøkt for tuberkulose eller andre sykdommer.

– Smittervernet er allerede i gang i Råde hvor smitterisikoen kartlegges. De som får påvist tuberkulose blir ikke sendt hit. Asylsøkerne skal være på mottaket i Askim i en kort periode, og derfor vil ikke vi gjøre smittevernkartlegging utover det som gjøres i Råde, sier kommuneoverlege Alf Johnsen.

Han understreker at de må vurdere å kartlegge smitterisikoen under oppholdet i Askim hvis asylsøkerne blir værende i lenger tid.

– Hvis de blir værende i noen uker, må vi vurdere om vi må utvikle et mer systematisk smittevernarbeid under oppholdet i Askim, sier Johnsen.

Kan bli værende i 30 dager

Rambek er forberedt på at oppholdstiden til asylsøkerne kan trekke ut.

– I starten var det snakk om noen få dager, men nå sier man at det kan gå inntil 30 dager fordi det kommer mange, og man får ikke etablert nok mottak, sier hun.

Synnøve Rambek

Rådmann i Askim, Synnøve Rambek, tror asylsøkerne kan bli værende i opptil 30 dager i det nye mottaket i Askim.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Rambek forteller at de har hatt betenkeligheter rundt lokalene fordi det også tilbys helsetjenester på Helsehuset.

– Vi har tenkt mye på at dette også er et helsehus, men vi har etablert fysiske tiltak for å skille tredje etasje fra resten av Helsehuset, sier Rambek.

Alf Johnsen mener det ikke er grunn til bekymring blant brukerne av Helsehuset.

– Det er ingen økt smitterisiko ved å være på legevakten eller benytte seg av de andre tjenestene på Helsehuset. Det er ingen fysisk kontakt med mottaket, sier Johsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker øker tabell-ledelsen

    Greåker innebandy slo Sveiva 8–5 i toppoppgjøret i innebandyens eliteserie i dag. Laget leder serien, fem poeng foran Sveiva på andreplass. Fredrikstad-laget Slevik ligger på tredjeplass, seks poeng bak Greåker, men med en kamp mindre spilt.

  • Sendt til sykehus etter ulykke

    Føreren av en bil som kolliderte med et tre på Vikaneveien i Fredrikstad er nå ute av bilen. Politiet skriver på Twitter at føreren er ve bevissthet og blir kjørt til sykehuset Østfold Kalnes.