NRK Meny
Normal

Helikoptere skal i beredskap

Forsvarets helikoptere på Rygge skal igjen være i beredskap for politiet i skarpe situasjoner. Det går fram av forslaget til statsbudsjett for 2012.

720-skvadronen Bell-helikoptere

720-skvadronen med Bell-helikoptere på Rygge skal være i beredskap for politiet.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

– Det er enighet om å gjeninnføre beredskapen som var før 2009. Det betyr at forsvarets Bell-helikoptere på Rygge skal være i beredskap for politiet.

Det sier statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen, etter at forslaget til statsbudsjett for 2012 ble lagt frem i dag.

LES OGSÅ:

– Langt bedre beredskap

Etter terrorhandlingene 22. juli i år har det blitt reist kritikk mot at ikke forsvaret ble trukket inn, enten som transportør eller som aktør for å stanse angrepet.

Blant annet skrev NRK.no 3. august at Oslo-politet uformelt ba forsvaret om helikopterbistand 20 minutter før massakren på Utøya hadde startet.

Forsvarets helikopter var likevel ikke i lufta før etter at terroristen var pågrepet

Den nye beredskapen er et svar på dette, ifølge statssekretæren.

– Nå skal vi få en adskillig bedre beredskap enn vi hadde 22. juli, poengterer Moland Pedersen.

Han vil likevel ikke spekulere i om terrorangrepet kunne ha vært stanset raskere hvis denne beredskapen hadde vært i drift i juli.

Beredskapen skal etableres i perioden fram mot august 2012, går det fram av forslaget til statsbudsjett.

Behov i Afghanistan

Den direkte årsaken til at helikopterberedskapen ble fjernet her hjemme, var behovene for mannskaper til oppdraget i Afghanistan.

– Forsvaret hadde mangel på personell for å løse primæroppdraget sitt, og det ble derfor besluttet at det ikke skulle være en beredskap for støtte til politiet i Norge, sier Moland Pedersen.

Det har vært et sterkt fokus på politi og beredskap etter terrorangrepene den 22. juli. Årets statsbudsjett har derfor fått mye fokus, og regjeringen sier selv at de har satt av 674 millioner knyttet til terrorangrepene.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trakk kniv mot politiet

    En 77 år gammel mann må møte i retten tiltalt for å trekke kniv mot politiet. Høsten 2016 skal mannen ifølge tiltalen ha kjørt fylkesvei 22 over Holtet i Halden. På grenseovergangen blir han stoppet av tollere mistenkt for smugling. Det viste seg at mannen hadde 14,5 liter brennevin og 41,25 liter vin i bilen skriver Halden Arbeiderblad. I tillegg hadde mannen med seg 46.300 norske kroner, 1.920 svenske kroner og 1.125 euro. Ifølge avisa skal mannen ha trukket kniv mot politiet da han ble bedt om å åpen bildørene.

  • Sjekk snøen før du dumper den

    Regler for forurensing gjelder også for dumping av snø, sier miljøverndirektør hos Fylkesmannen, Karsten Butenschøn. Skal du forurense må du søke tillatelse – eller forsikre deg om at den snøen du måker ikke inneholder søppel eller farlige stoffer.

    Snømåking (Illustrasjonsbilde)
    Foto: Svein Sundsdal / NRK