NRK Meny
Normal

Helikoptere skal i beredskap

Forsvarets helikoptere på Rygge skal igjen være i beredskap for politiet i skarpe situasjoner. Det går fram av forslaget til statsbudsjett for 2012.

720-skvadronen Bell-helikoptere

720-skvadronen med Bell-helikoptere på Rygge skal være i beredskap for politiet.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

– Det er enighet om å gjeninnføre beredskapen som var før 2009. Det betyr at forsvarets Bell-helikoptere på Rygge skal være i beredskap for politiet.

Det sier statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen, etter at forslaget til statsbudsjett for 2012 ble lagt frem i dag.

LES OGSÅ:

– Langt bedre beredskap

Etter terrorhandlingene 22. juli i år har det blitt reist kritikk mot at ikke forsvaret ble trukket inn, enten som transportør eller som aktør for å stanse angrepet.

Blant annet skrev NRK.no 3. august at Oslo-politet uformelt ba forsvaret om helikopterbistand 20 minutter før massakren på Utøya hadde startet.

Forsvarets helikopter var likevel ikke i lufta før etter at terroristen var pågrepet

Den nye beredskapen er et svar på dette, ifølge statssekretæren.

– Nå skal vi få en adskillig bedre beredskap enn vi hadde 22. juli, poengterer Moland Pedersen.

Han vil likevel ikke spekulere i om terrorangrepet kunne ha vært stanset raskere hvis denne beredskapen hadde vært i drift i juli.

Beredskapen skal etableres i perioden fram mot august 2012, går det fram av forslaget til statsbudsjett.

Behov i Afghanistan

Den direkte årsaken til at helikopterberedskapen ble fjernet her hjemme, var behovene for mannskaper til oppdraget i Afghanistan.

– Forsvaret hadde mangel på personell for å løse primæroppdraget sitt, og det ble derfor besluttet at det ikke skulle være en beredskap for støtte til politiet i Norge, sier Moland Pedersen.

Det har vært et sterkt fokus på politi og beredskap etter terrorangrepene den 22. juli. Årets statsbudsjett har derfor fått mye fokus, og regjeringen sier selv at de har satt av 674 millioner knyttet til terrorangrepene.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK