NRK Meny

Helikopter blåste jordbærboden i filler

Jordbærene til Xu Xiao Hua lå strødd etter at Forsvarets helikopter svevet over Verftsgata i Moss under en beredskapsøvelse i 13-tiden. Ingen regler ble brutt, sier forsvaret.

Jordbærbod Moss

Det hele var over på sekunder, forteller John Ertnes. Så lå jordbærboden i småbiter, og kvinnen under restene.

Foto: John Ertnes / Privat

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– Jeg ble slått i bakken, fikk et slag i bakhodet og fikk disken over meg, sier Xu Xiao Hua, som eier jordbærboden til Moss Avis.

Trolig en hjernerystelse

Datteren hennes, Lina Landberg, forteller til NRK i ettermiddag at hun er på legevakta sammen med sin mor.

– Hun har kastet opp. Hun har vondt i hodet, men trolig ingen alvorlig skade. Foreløpig er det kanskje bare en hjernerystelse, sier Landberg.

Slakter John Ertnes sto på terrassen utenfor matrommet på jobben og så det hele. Han forteller at to helikoptre svevde over ham i ca. et halvt minutt, før de fløy sidelengs over nabobygget. Han anslår at helikoptrene var mellom 15 og 20 meter over bakken.

Forsvaret: Ingen regler brutt

Helikoptrene kom fra 139. luftving, og deltok i en beredskapsøvelse i samarbeid med beredskapsstyrker fra Oslo politidistrikt. Både politiet i Oslo og Østfold henviser til forsvaret for uttalelser.

Ivar Moen

– Undersøkelsene tyder ikke på at det ble brutt noen regler, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter. Forsvaret avventer nå kontakt fra familien, før en vurdering av erstatning.

Foto: Forsvaret

Oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter sier de har undersøkt hendelsen, og at ingenting tyder på at helikopterpilotene har brutt noen regler.

– Selv om forsvaret legger stor energi i å unngå hendelser med uhell og ulykker, så kan det skje, og det er dette et eksempel på, sier Moen.

– Vi har også vært i kontakt med vedkommendes familie, og da klarlagt skadeomfanget. Vi er veldig glade for at det bare er lettere skader og ikke noe alvorlig.

Han avventer nå at det blir tatt kontakt med Forsvaret om saken, og det er familien gjort kjent med. Så vil det bli gjort en vurdering om en erstatning.

Skjedde på sekunder

– Det tok bare noen sekunder å blåse det hele over ende, sier Ertnes til NRK.

Bell-Helikopter fra øvelsen

Helikoptrene lå 15 til 20 meter over bakken, anslår John Ertnes, og blåste blant annet masse støv inn i Rema-butikken i området.

Foto: John Ertnes / Privat

– Helikopteret hang over taket på nabobygget, og svevde så mot høyre og ned mot mossesundet. Det gikk lavere, jeg antar 15 til 20 meter over bakken. Da de nådde ned til jordbærbua blåste alt over ende. Det ble bare pinneved. Dama fikk alt over seg, og ble liggende under ruinene.

– Det skjedde veldig fort. Fra jeg så at det begynte å flagre veldig i parasollene hennes til alt bare var pinneved, så tok det fem-ti sekunder.

Vitnet Ole Holm sier han har sett mye helikopterflying, men aldri noe slikt.

– Damen i jordbærboden ble blåst rett over ende, forteller Holm.

Det som slo begge to var at det tok lang tid før politiet kom til stedet, Ertnes anslår at det tok nesten en time.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: