Hele familien siktet i omfattende heleri-sak

Ytterligere tre personer er siktet i heleri-saken mot en familie i Halden. Det betyr at hele familien er siktet i saken.

Politiaksjon i Halden

Politiet maskerte seg da de aksjonerte mot familien i oktober i fjor.

Foto: NRK

Det var i midten av oktober i fjor at politiet gikk til en væpnet aksjon med maskerte tjenestemenn i Halden. Fire personer ble etter hvert pågrepet og siktet. De fire var en mor, hennes to voksne sønner og en av mennenes eks-samboer.

Christian Berge

Politioverbetjent Christian Berge i Øst politidistrikt.

Foto: Anders Fehn / NRK

Nå er ytterligere tre personer siktet i saken.

– Vi gikk til ransakelse og pågripelse av tre personer i går, og har hatt konfronterende avhør opp mot etterforskningsmaterialet vi har, sier Christian Berge ved avsnittet for organisert kriminalitet i Øst politidistrikt til NRK.

Etter det NRK kjenner til er to av de siktede døtrene til den siktede mora. Den siste personen er samboeren til en av døtrene.

– Kan du si noe om omfanget av heleriet slik det ser ut nå?

– Nei, men det er snakk om grovt heleri av betydelige verdier, sier Berge.

Høyt forbruk, lav inntekt

Politiet har dannet seg et bilde av en familie som har hatt høyt forbruk og svært lav inntekt. Ingen av de fire siktede hadde tjent mer enn 240.000 kroner i året. Likevel eide de minst 12 biler i Norge og Sverige, en av bilene hadde en prislapp på over en million kroner.

Politiet mistenkte at de hadde tjent penger gjennom straffbare handlinger med verdier i millionklassen. Politiet har tidligere fortalt NRK at de jobbet med å gå familiene nærmere etter i sømmene.

– Dette er omfattende etterforskning av heleri, og mange blir avhørt for å ettergå alle grenene. I mange av sakene er det flere som er involvert, og i flere grupperinger. Hvem som er ringleder, varierer fra sak til sak, sa Berge i fjor.

Hans Thomas Revhaug er forsvarer til en av kvinnene som nå er siktet i saken.

– Hun har vært inne til avhør, og gitt en forklaring til politiet, sier han.

Ferdig til sommeren

De to kvinnene som ble siktet i første omgang, er løslatt. En av mennene soner en dom, mens den andre sitter varetektsfengslet i Sverige, siktet for medvirkning til grovt ran. Han skal møte i retten i Norge i slutten av mai på grunn av en voldssiktelse.

Politiet håper at etterforskningen i saken er ferdig før sommeren. Da blir det opp til politijuristene om det blir tatt ut tiltale.

– Dette er en prioritert sak for Øst politidistrikt, og vi etterforsker med flere ressurser, sier Berge.

Heleri-saken i Halden er en av Øst politidistrikts prioriterte saker i år. I sitt resultatdokument for 2018 skriver de:

«En gruppe albanere i Halden har vært en kriminalitetsutfordring i flere år. Politiet har derfor opprettet et eget prosjekt som har jobbet mot dette miljøet siden februar i fjor. Arbeidet pågår.»