Hopp til innhold

Agurksesongen er svært hektisk

– Agurksesongen er en hektisk og morsom tid, sier de ansatte på Stabburet i Rygge. Modne agurker betyr svært travle dager.

For noen er agurksesongen en travlere tid enn andre.

Agurksesongen er hektisk på sylteagurkfabrikken i Rygge. Klikk for å se video.

– Her blir det travelt, det er helt sikkert,

sier agurkbonde Trond Kristoffersen i Rygge. Han er ute på jordet og sjekker agurkplantene, som har skutt i været den siste uka.

Agurkbonde Trond Kristoffersen

Snart blir det travelt i agurkåkeren til bonde Trond Kristoffersen i Rygge

Foto: Petter Larsson / NRK

– Agurkene gror veldig fort i dette været, forklarer han.

Om få dager starter agurksesongen for alvor. Da skal over 1400 tonn agurker plukkes inn. Mesteparten ender syltet i glass på fabrikken til Stabburet i Rygge.

Måtte avbryte ferien

– Alle agurkene her produseres på rundt 2,5 måned. Det er en hektisk og morsom tid, sier produksjonssjef i Stabburet, Geir Nicoll.

Produksjonssjef Stabburet, Geir Nicoll

Produksjonssjef i Stabburet, Geir Nicoll

Foto: Petter Larsson / NRK

For om kvaliteten på sylteagurkene skal bli god, må agurkene fra jordet og ned i lake på bare noen dager.

Når kjølerommet på fabrikken fylles, blir det svært travelt for fabrikkarbeiderne.

– Det er veldig hektiske dager, for vi har en veldig kort periode for å kjøre agurkene. Ti- og tolvtimers dager er ikke uvanlig, sier Reza Masoudian, som er teamleder på Stabburets fabrikk.

Han måtte avbryte ferien for å få agurkene i glass i tide.

– Agurkene kom seint, og da er det bare å stille opp, sier Masoudian.

Halvparten av alle sylteagurkene som produseres i Norge kommer fra fabrikken i Rygge. Mer enn nitti prosent av agurkene er produsert lokalt.

Sylteagurkproduksjon

Aurkene må rakst over i glass om kvaliteten skal holde seg.

Foto: Petter Larsson / NRK