– Her blir det travelt, det er helt sikkert,
sier agurkbonde Trond Kristoffersen i Rygge. Han er ute på jordet og sjekker agurkplantene, som har skutt i været den siste uka.
– Agurkene gror veldig fort i dette været, forklarer han.
Om få dager starter agurksesongen for alvor. Da skal over 1400 tonn agurker plukkes inn. Mesteparten ender syltet i glass på fabrikken til Stabburet i Rygge.
Måtte avbryte ferien
– Alle agurkene her produseres på rundt 2,5 måned. Det er en hektisk og morsom tid, sier produksjonssjef i Stabburet, Geir Nicoll.
For om kvaliteten på sylteagurkene skal bli god, må agurkene fra jordet og ned i lake på bare noen dager.
Når kjølerommet på fabrikken fylles, blir det svært travelt for fabrikkarbeiderne.
– Det er veldig hektiske dager, for vi har en veldig kort periode for å kjøre agurkene. Ti- og tolvtimers dager er ikke uvanlig, sier Reza Masoudian, som er teamleder på Stabburets fabrikk.
Han måtte avbryte ferien for å få agurkene i glass i tide.
– Agurkene kom seint, og da er det bare å stille opp, sier Masoudian.
Halvparten av alle sylteagurkene som produseres i Norge kommer fra fabrikken i Rygge. Mer enn nitti prosent av agurkene er produsert lokalt.