NRK Meny
Normal

Hedret etter 40 år med Lucia-fering

I går ble Lucia-dagen markert rundt om i hele fylket. I Onsøy kirke ble det en spesiell feiring, da Lucia-generalen Roy Johannesen ble overrasket med en kveld dedisert til han.

Luciajenter i Onsøy

Årets Lucia-jenter i Onsøy kirke.

Foto: Werner Winlund / NRK

I snart 40 år har Roy Johannesen stått bak Lucia-feiringen i Onsøykirke, i går kveld var intet unntak. Men det ble en helt anerledes kveld enn det han hadde forestilt seg.

– Han har gjort en helt fantastisk jobb i så mange år, derfor har vi laget en hel konsert til han som en overraskelse, forteller Hege K. Johannesen, initiativtaker til gårsdagens konsert.

Med blokkfløyten i den ene hånden sendte Lucia-general Johannesen årets Lucia-jenter ut i mørket i kirken, med tente lys, for aller siste gang. Til høsten blir han pensjonist.

Samlet gamle Luciajenter

Luciajenter gjennom 40 år

Luciajenter gjennom 40 år samlet seg til ære for Roy Johannesen.

Foto: Werner Winlund / NRK

Samtidig utenfor kirken skjedde det noe Roy Johannesen ikke viste om. Jenter i alle aldre steg ut av biler og fra andre gjemmesteder. De samlet seg i kapellet like utenfor kirken for å varme opp stemmebåndene.

– Jeg tror det blir sterkt for alle, sier Eirin Paulsen, som var Lucia-jente for 35 år siden.

– Jeg tror det vil glede han stort, vi gleder oss i hvertfall veldig til dette her!

Gjennom nesten 40 år har Roy Johannesen hatt opplæring av over 11 000 Lucia-jenter. I kapellet samlet 85 av dem seg. I all hemmelighet hadde de kommet sammen på Facebook og øvd i skjul før gårsdagen. De ville gi Lucia-generalen i Onsøy en helt spesiell julegave.

Rørt til tårer

Lucia-general Johannesen

Lucia-general Roy Johannesen ble rørt av konserten.

Foto: Werner Winlund / NRK

Mens Roy Johannesen stolt så årets Lucia-jenter synge i kirken, kom plutselig 85 eldre jenter syngende inn. Overrasket og tydelig beveget måtte han tørke tårene.

– Alle du ser foran deg nå, har gledet seg så veldig til å se deg her i kveld, erklærte initiativtakeren, Hege K. Johannesen.

Hederspersonen selv var omtrent målløs.

– Jeg er helt slått ut, jeg. Jeg klarer ikke si noe.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: