Hopp til innhold

Årets utøver: Det Norske Blåseensemble!

Det Norske Blåseensemble er utropt til Årets utøver av Norsk Komponistforening.

Det Norske Blåseensemble
Foto: Det Norske Blåseensemble

Norsk Komponistforenings tradisjonelle hedersbevisning Årets Utøver ble lørdag kveld tildelt Det Norske Blåseensemble.

Det Norske Blåseensemble er Norges eldste orkester i kontinuerlig drift, og har holdt til i Halden i over 280 år.

Det var direktør for ensemblet, Geir Rebbestad, mottok prisen på vegne av musikerne.

– Vi ser dette som en stor ære og anerkjennelse av det satsingsområdet som vi nå har brukt noen år på å virkelig bli gode og nyskapende i, det vi kaller sanntidsmusikk, sier Rebbestad til NRK.

– Det at Norsk Komponistforening har sett dette og gitt oss en slik pris - det er stort for oss rett og slett!

Direktøren for ensemble gir mye av æren til kuratoren.

– Vi har en kurator, Geir Lysne, som driver oss frem. Det er takket være ham vi har funnet et spor som gjør oss unike. Han er den kreative og gir oss retningen å gå.

Et felles løft

Rebbestad forteller at Det Norske Blåseensemble begynner å bli store ute i Europa. Blant annet spiller de for fulle hus i Tyskland. Hjemme i Norge har de ikke nådd ut i samme grad.

– Vi håper at dette kan være en åpner for oss, slik at vi også kan få anerkjennelse blant det norske publikumet for dette vi driver.

Norsk Komponistforening skriver dette på sine nettsider:

«Karakteristisk nok kaller de sin kunstneriske mentor Geir Lysne for kurator, for det er ikke tradisjonelle konsertmål som legges til grunn når Det Norske Blåseensemble planlegger sine fremføringer, og de samarbeider med andre kunstnere og ensembler innenfor et bredt uttrykksspekter. Og med et bredt publikumsmessig forankret tilbud. Det er nok å nevne navn som Nordic Voices, Poing, Zappa, Isungset, Buene, med for eksempel fjorårets CD-suksess: Into the Void. Akkurat nå for tiden farter ensemblet mellom Händels Messias – i Sarpsborg i kveld – musikalen Annie og julekonserter med Wenche Myhre, sa Christian Jaksjø, medlem av Musikkfaglig utvalg i NKF, da han overleverte prisen.

– Styrken i denne musikkformen ligger nettopp i forbindelsene mellom antatte motsetninger, mellom det improviserte og det komponerte såvel som mellom det åpne og det formale. Vi håper derfor at medlemmer av herværende forening også i årene fremover vil få anledning til å utfordre både prisvinneren og seg selv til mer sanntidsdans!