Havnekrangel i Halden

Kystverket mener Halden kommune unnlater å svare på henvendelser angående endringer på havna. Kommunen på sin side mener de har redegjort tilstrekkelig.

Sauøya, Halden

Kystverket mener Halden kommune ikke informerer skikkelig om sine planer for å bytte tomtearealer og flytte den offentlige havna til Sauøya (bildet), bortenfor områdene Norsk Skog Saugbrugs i dag har som havneområde.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden kommune har planer om å etablere en ny havn til flere hundre millioner kroner ytterst på Sauøya , og vil dermed flytte sin havnevirksomhet fra Mølen, der den offentlige havna i dag har tilhold.

Samtidig foreligger det konkrete planer om å rive de nåværende havnelagrene på Mølen, noe som vil føre til at havneområdet står ribbet tilbake kun med kaia igjen, noe som fratar havnevesenet en inntektskilde.

Misfornøyd med kommunen

Mølen havn, Halden

Mølen (midt i bildet) er i dag Haldens offentlige havn. Det foreligger konkrete planer om å rive lagerskur på Mølen, og dermed vil en del av aktivitetene på den offentlige havna, med tilhørende inntekter, bli borte.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kystverket har gang på gang etterlyst redegjørelser for kommunens havneplaner i Halden, og mener fortsatt at de ikke har fått nødvendig informasjon fra kommunen.

- Det skal rives bygg (havnelageret), virksomhet nedlegges og areal byttes med Norske Skog. Da er vi i høyeste grad interessert, sier Kystdirektoratets avdelingssjef Roar Johansen til Halden Arbeiderblad.

Skarpt brev fra ordfører

Johansen mener langt i fra at kommunen redegjør skikkelig, og liker heller ikke at ordfører Per Kristian Dahl (Ap) i brevs form forteller Kystverket at de ikke skal forholde seg til det politiske mindretallet, administrasjonen eller det som står skrevet i mediene.

- Ordføreren mener at pressen farer med usannheter, og over at vi opptrer utidig overfor Halden kommune, sier Roar Johansen til Halden Arbeiderblad.

Saken skal nå diskuteres i Kystdirektoratets ledergruppe.

- Halden er vanskelig

Roar Johansen mener det skjer ting rundt havna i Halden som Kystdirektoratet ikke kjenner til eller har mulighet til å få informasjon om.

- Jeg synes Halden er vanskelig fordi det har vært uro der så lenge. Og jeg har alltid synes det har vært vanskelig å få grep på organisasjonen i Halden, sier han og peker på at det er brukt mer tid og ressurser på Halden havn enn på andre havner fra statlige myndigheters side.

- Lite meningsfylt å diskutere i media

I et brev fra Halden kommune skriver Per Kristian Dahl at han finner det lite meningsfylt og konstruktivt å fortsette brevvekslingen og diskusjoner om havna gjennom media.

Ordføreren hevder han aldri har sagt nei til å møte Kystverket for å snakke om saken, og at det har blitt redegjort for planer i juni i fjor.

Om driften av havna sier ordføreren i sitt brev at det skjer til enhver tid ut i fra politiske vedtak fattet av kompetent organ.

- Når det gjelder beslutninger som blir tatt av politisk myndighet i vår kommune, så blir disse behandlet på en korrekt måte. Dette skjer selv om et lite politisk mindretall ønsker sen annen avgjørelse vedrørende havnesaker i vår kommune, avslutter Dahl i sitt brev til Kystverket.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fortsatt fengsling for brannsiktet

    Mannen som er siktet for forsøk på mordbrann i Mysen skal holdes i varetektsfengsel fram til november. Lagmannsretten avviste mannens anke av Heggen og Frølands kjennelse om fortsatt varetektsfengsling. 12 personer ble evakuert og flere mistet hjemmene sine i brannen.

    Brann i Smedgata i Mysen
    Foto: Privat
  • Se vår TV-sending 23.05