NRK Meny
Normal

Natur og Ungdom: Nå haster det for Bjølstaddammen

Natur og Ungdom krever at Fredrikstad kommune straks rehabiliterer Bjølstaddammen for å redde flere rødlistede arter. Vi har gjort det som var praktisk mulig å få til, svarer kommunen.

Bjølstaddammen
Foto: Roger Slåttnes

Bjølstaddammen på Kråkerøy ble tappet ned i januar 2013, etter at det ble oppdaget lekkasje i et overvannsrør.

Leder Sol Marie Ronæs i Østfold Natur og Ungdom følger opp organisasjonens

Skulle vi gjort andre valg, måtte vi bygge om hele dammen. Og det i seg selv gir stor risiko for at storsamalameren ikke ville komme tilbake.

Tor Erik Christiansen, spesialkonsulent for naturmangfold Fredrikstad kommune

landsstyrevedtak fra månedsskiftet med anklager mot Fredrikstad kommune – dammen rehabiliteres ikke på langt nær raskt nok, mener hun.

Bjølstaddammen nedtappet

Slik så Bjølstaddammen ut i april i fjor, etter at vannet var tappet ut, men før reparasjonene startet.

Foto: Fredrikstad kommune

– Dammen ble tappet ned av Fredrikstad kommune, og det har nå gått over ett år uten at Fredrikstad kommune har tatt ansvar og gjenopprettet dammen. Dyrelivet er i ferd med å dø ut, det er stadig færre rødlistede arter i dammen.

– Dette er veldig viktig. Dammen har et stort biologisk mangfold, og det er sjeldent at dette finnes nær en stor by som Fredrikstad.

Må leve opp til miljøstempel

Ronæs presiserer at hun ikke tror Fredrikstad overser Bjølstaddammen, eller ønsker at den skal bli borte. Men hun tror den har blitt prioritert ned.

Graving i Bjølstaddammen

Reparasjonsarbeidene i Bjølstaddammen avdekket en risiko for fremtidig kollaps. Nå er dammen delvis fylkt opp igjen, og kommunen håper storsalamanderen får ro til å formere seg igjen i år.

Foto: Roger Slåttnes

– Fredrikstad vil fremstå som en miljøkommune. Da må de ta ansvaret for dammen. Kommunen har brukt flere millioner kroner på å restaurere dammer som ikke hadde rødlistede arter, sier Ronæs.

Tor Erik Christiansen er kommunens spesialkonsulent for naturmangfold, ogkjenner seg ikke igjen i det Natur og Ungdom sier. De har fylt opp Bjølstaddammen igjen, men til et minimumsnivå. I praksis er det nå to dammer, der vannstanden i den søndre dammen ligger ca. en halvmeter høyere enn i den andre.

Et fatalt dilemma

Arbeidet med å tette lekkasjen fra vinteren 2013 førte til et dilemma for kommunen. Full rehabilitering av dammen medfører full anleggsvirksomhet på stedet, noe som i seeg selv er en stor risiko for at en eller flere rødlistede arter går tapt, forteller Christiansen.

– Det er ikke helt enkelt. Det som er et faktum er at vi ikke fikk formering av storsalamanderen i sesongen som gikk. Vi håper at den kommer tilbake i år, når den får en hel sesong på å etablere seg i dammen.

– Etter nedtapping ble det foretatt en vurdering av det sikkerhetsmessige ved dammen. Det er en gammel dam det handler om, og den holder ikke sikkerhetsmessig etter nye forskrifter. Det var en stor risiko for at en dam kunne bryte sammen. Dermed er den ikke fylt opp til samme nivå som den var tidligere.

– Og dette er bærekraftig for den lokale faunaen?

Storsalamander

Storsalamanderen fins ved Bjølstaddammen og noen få andre steder. Kommunen håper den begynner å formere seg igjen utover sommeren.

Foto: Miljøverndepartementet

– Dette er det vi i praksis kan få til. Skulle vi gjort andre valg, måtte vi bygge om hele dammen. Det vil si at hele damområdet må bli et anleggsområde over lengre tid. Og det i seg selv gir stor risiko for at storsamalameren ikke ville komme tilbake.

Må vente og se til etter sommeren

– Da må både planteliv og annen fauna bygges opp igjen for at det skal bli et egnet område. Slik det er nå har vi gjort minst mulige endringer, og vi håper at planteartene og insektlivet som er der er attraktivt nok for at salamanderen

Fredrikstad vil fremstå som en miljøkommune. Da må de ta ansvaret for dammen. Kommunen har brukt flere millioner kroner på å restaurere dammer som ikke hadde rødlistede arter.

Sol Marie Ronæs, leder Østfold Natur og Ungdom

begynner å formere seg igjen, fortsetter Christiansen.

– Jeg tror det valget vi har gjort er det beste av de vi hadde praktisk mulighet for å velge. Vi måtte tappe ned dammen for å reparere lekkasjen.

– Vi følger utviklingen framover for å se om salamanderen blir synlig i dammen, og videre utover ettersommeren for å se om den formerer seg. Vi får resultater etter sommeren.

– Er det politisk vilje og penger i kassen til å bygge om, hvis det er nødvendig?

– Det er politisk vilje innenfor visse økonomiske grenser.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Koster-rekord

    Sommeren har gitt billettrekord for Kosterbåtene, skriver Fredriksstad Blad. Båtene trafikkerer mellom Strømstad og Koster. I juli ble det solgt 112 000 billetter mot 98 000 i juli i fjor. Også mai og juni ble rekordmåneder for selskapet Västtrafik som driver ruta.

  • Ung motorsyklist omkom

    Det var en mann i 20-årene fra Toten som omkom i en motorsykkelulykke i Trøsken søndag ettermiddag. Sykkelen har kjørt av veien og inn i et tre. Føreren døde på stedet. Det var ingen vitner til ulykken, forteller Finn Håvard Aas ved politiets operasjonssentral.