Hopp til innhold

Hard kamp om lærerne

Kommunene reiser nå rundt på utdanningsstedene for å friste studentene.

Lærer

Mangelen på lærere er stor over hele landet, og kampe om de nyutdannede hodene hardner til, sier personalkonsulent.

Foto: Colourbox

Mangelen på lærere er stor over hele landet, og kampen om de nyutdannede hodene hardner til. Regjeringen frykter at det skal mangle opp mot 10 000 lærere innen 2020.

Video nsps_upload_2010_2_23_17_26_24_2314.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Oppsøker utdanningsstedene

Mange kommuner forsøker nå å friste studentene. I Fredrikstad lokkes ferske studenter med ekstra penger og veiledning.

Personalkonsulent Sidsel Østlie i Fredrikstad, sier de trenger hundre nye lærere, og lokker med høyere lønn og gode arbeidsforhold.

– I år oppsøker vi også utdanningsstedene og vi har tro på at det er metoden for å få kapret de beste lærerne, sier Østlie.

Oppfølging, lønn og fagmiljø

Høyere begynnerlønn, ekstra funksjonstillegg, løfter om et stort fagmiljø og god oppfølging av de nyutdannede lærerne. Det er noe Fredrikstads medisin for å få bukt med lærermangelen.

– I forrige uke var vi på Høgskolen i Oslo. Da var det mange kommuner i samme ærend som oss, og blant kommunene var enigheten bred om å bruke de virkemidlene man må for å få besatt lærerstillingene, sier Østlie.

Små kommuner kan bli tapere

Professor Karl Øyvind Jordell ved Pedagogisk forskningsinstitutt på Universitetet i Oslo frykter at små kommuner kan komme tapende ut i en slik kamp om lærerne.

– Kommunenes muligheter for å gi mer lønn vil variere sterkt. Antakelig vil sentrale kommuner kunne slippe å sette opp lønna så mye – fordi de ligger på steder der folk, også lærere, vil bo.

– Enkelte småkommuner, særlig de med kraftinntekter, kan betale godt – noen elever vil dermed nyte godt av at deres forfedre var forutseende nok til å slå seg ned ved en foss.

– Men fra situasjonen i Nord-Norge på slutten av 1970-tallet vet vi at en rekke småsteder, med begrensete ressurser, ikke får faste lærere når det er lærermangel, skriver professor Jordell i en kronikk i Nationen.

Les kronikken: Småkommuner vil mangle lærere