Normal

– 75 prosent kommer hit for å feste

Per Arne Wahlstrøm har vært Gatebil-vakt i 20 år. Det blir det mange rare opplevelser av.

Tradisjonen tro hadde også Gatebil-babes funnet veien til Rudskogen i år.

Gatebil-babes på Rudskogen

Da Gatebil startet på Rudskogen i Rakkestad fredag var to gamle ildsjeler på plass som så mange ganger tidligere.

Men samtidig som ungguttene var mest opptatt av å se nærmere på de populære gatebil-jentene, var de to parkeringsvaktene Per Arne Wahlstrøm og Arild Borgersen mest opptatt av å holde orden på parkeringen.

De to har vært med i henholdsvis 20 og 12 år. Men drifting og «babes» har de liten interesse for.

– Nå har vi vært med så lenge at det som skjer på andre siden av vollen er vi ikke interessert i. Vi har mer enn nok å gjøre med det som skjer her. Men det er litt slitsomt å høre på bilene. Også er det fint vær, men på grunn av all røyken blir det dårlig med sol, sier Wahlstrøm.

La seg klokken 19

Wahlstrøm og Borgersen står i år og tar imot bilene til parkeringsplassen på Camp 3 på Rudskogen. Men de forsikrer om at de også gjør andre ting enn å stå helt stille.

– Vi har 18 vakter rundt her så det er nok å ta tak i. Vi skal ordne med mat og passe på at vaktene er på de rette stedene. Det er nok å gjøre. Men normalt sett så bare står vi her, smiler Wahlstrøm.

Som parkeringsvakter får de to ofte det første møtet med de feststemte festivaldeltakerne. Men til tross for flere overskrifter om vold og fyll de senere årene er Arild Borgersen full av skryt – til tross for at han ikke får vært med på festen selv.

– Jeg gikk og la meg i 19-tiden i går, så selve festen fikk jeg ikke med meg. Men jeg må si at ungdommen som er her oppfører seg vanvittig bra. De er veldig flinke, ikke et vondt ord. Dette er et sted for ungdommen – ingen fare, smiler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Parkering på Rudskogen

Per Arne Wahlstrøm og Arild Borgersen har full kontroll over parkeringsplassen på Camp 3 på Rudskogen.

Foto: Espen Torgersen/NRK

– Ungdommen kjøpte frossen laks

Og det er nettopp festen – og ikke bilkjøringen – som står i hodene til de aller fleste av de 40.000 deltakerne. Det tror i alle fall erfarne Wahlstrøm.

– Det virker som at 75 prosent av dem som er her kommer for å feste. Men det er greit det også.

Og Wahlstrøm røper at 20 år med vakthold på Gatebil har ført til at han har en god del historier å fortelle.

– Tidligere kjøpte ungdommen inn frossen laks for å kjøle ned det de skulle drikke. Men nå har det kommet et eget firma som kjører rundt og selger is. Det er så mye rare opplevelser her at ingen ville tru det. Det med laksen var en av opplevelsene, de andre tror jeg ikke at jeg skal fortelle. Det er nesten for grovt, ler han.

Per Arne Wahlstrøm har vært Gatebil-vakt i 20 år. Det blir det mange rare opplevelser av.

Arild Borgersen (t.v.) og Per Arne Wahlstrøm har lang erfaring med Gatebil-arrangementet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Fant ikke DNA etter postran

  De tekniske undersøkelsene etter ranet på Høyden postkontor før sommeren har ikke gitt treff. Postkontoret ble ranet av maskerte bevæpnede menn, som kom unna med verdier for ca. 400 000 kroner.

  Politiets etterforskningsleder i Moss forteller at flere tekniske spor ble sendt til analyse, men at svarene ikke var som håpet. Ingen kom fysisk til skade under ranet, men en ansatt ble truet og påsatt håndjern.

  Høyden postkontor etter ran innsatsbil
  Foto: Odd Skjerdal / NRK
 • Folk skremt av politiøvelse

  Folk på Hvaler har blitt skremt etter å ha sett bevæpnet politi. Dette er kun en øvelse.

  Det er politiets innsatspersonell som bruker et tomt hus på Skjærhalden til å trene. Politiet beklager at enkelte har blitt skremt, men forteller også at området er merket med øvelse og at de nærmeste naboer og Floren skole er informert.