Har tro på et godt år for bøndene

Etter fem vanskelige år er kornbøndene optimistiske.

Toralf Hvidsten

Toralf Hvidsten forteller at jorda nå ser fantastisk bra ut.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Flere bønder rundt i landet melder om rekordtidlig våronn. Også i Østfold er det bønder som allerede har sådd og man kan se traktorer rundt om på jordene.

Det er en ganske annen situasjon enn fjoråret da sen våronn var en stor utfordring for bøndene.

– Går den riktige veien

Toralf Hvidsten som eier en gård like ved Roald Amundsens Minne i Fredrikstad, har begynt å så, minst tre uker før tida.

– Vi er veldig tidlig ute i år. Det er ikke full fart enda, for vi har hatt kuldegrader om natten. Men det går den riktige veien, forteller han.

Er det en sjanse å ta å begynne å så allerede nå?

– Det er bestandig en sjanse å ta. Såkornet blir liggende i bakken og hvis det er veldig kaldt skjer det ingenting, men det skjer heller ikke noe ødeleggende. Den store grensen er egentlig når det har spiret. Da vil vi helst ikke ha kuldegrader.

– Godt å være i gang

Ifølge Hvidtsten ser jorda veldig bra ut.

– Vi snakker om såbed, det er hvis jorda smuldrer og det blir løst og fint. Det blir det nå i år, så det er fantastisk.

Han håper nå at 2014 blir et godt økonomisk år for bøndene.

– Det er tidlig å spå, men hvis en ikke er optimist når en er bonde får en et hardt liv. Så jeg har tro på det i år igjen. Men vi har jo blitt skuffet de siste årene, vi har jo ikke hatt gode kornår de siste fem årene. Men i år blir det bra sier vi.

– Det er godt å være i gang. Våren er en nydelig tid for nær sagt alle, men for oss bønder er det da det våkner til liv.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Evakuert etter brann i Fredrikstad

    Det brenner i et hus i Fredrikstad i Østfold. Flere personer er evakuert fra huset og et tilstøtende bygg. Det er ikke meldt om at noen er skadd, skriver politiet i Øst på Twitter. Politiet ber naboer holde dører og vinduer lukket grunnet mye røyk.

  • Se vår TV-sending 18.50