Hopp til innhold

Har thorium-søknaden klar

Regjeringen vil opprette et forskningssenter for thorium. Det radioaktive grunnstoffet er mer miljøvennlig enn uran, og kan ikke brukes i utviklingen av kjernefysiske våpen. Institutt for energiteknikk i Halden har testet thorium som brensel og i Halden har de nesten søknaden klar.

Regjeringen vil opprette et forskningssenter for thorium. Det radioaktive grunnstoffet er mer miljøvennlig enn Uran, og kan ikke brukes i utviklingen av kjernefysiske våpen. Institutt for energiteknikk i Halden har testet thorium som brensel og i Halden har de søknaden klar.

Atle Valseth, sikkerhetssjef ved reaktorprosjektet i Halden, intervjues av Mathias Lunde Kristoffersen.

- Det er jo en mulighet i og med at Halden og Østfold besitter den kompetansen som jeg mener skal til for å kunne være en veldig viktig aktør i et slikt senter, sier Atle Valseth, som er Halden-reaktorens sikkerhetssjef.

- Dette er en av måtene å produsere kraft på som har blitt mer aktuell innenfor kjernekraftindustrien. Jeg regner med at det er defor den nye regjeringen ønsker å se mer på dette, fortsetter Valseth.

- Må se nærmere på dette

Informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm ved Institutt for Energiteknikk på Kjeller, sier dette er en mulighet IFE absolutt må se nærmere på. Og Halden-reaktoren vil stå sentralt i slikt arbeid, om et forskningssenter blir en realitet.

Viktor A. Wikstrøm jr., IFE

- Forskningsmiljøet i Halden vil stå sentralt i enhver videre norsk forskning på thorium, sier Viktor A. Wikstrøm jr., informasjonssjef for IFE på Kjeller.

Foto: IFE

- Dette ser vi veldig positivt på. Forskningsmiljøet i Halden har jobbet med thorium i over 50 år, og det er særlig miljøet i Halden som har mye kompetanse på dette.

(Nesten) for godt til å være sant?

Tanken om thorium som brensel i kjernekraftverk er ikke ny, og det gir en lang liste med det fagfolkene regner som svært viktige fordeler.

For det første er thorium langt mindre radioaktivt enn uran. Den såkalte halveringstiden, eller tiden det tar før strålingen fra et stoff reduseres nok, er for thorium sin del på 300 år - mens den er 100.000 år for uran.

Og ved bruk av thorium som brensel, så kan man ikke danne plutonium, som brukes i kjernefysiske våpen. Det er også enkelte kjemiske fordeler ved bruk av thorium.

Les også: – Åpner nye muligheter for Norge
Les også: For første gang brenner thorium i en vanlig reaktor
Les også: Vil teste thorium i Halden-reaktoren

Krangler med Bellona

Men forskerne er ikke i mål når det gjelder steget fra teorier og til det kan tas i bruk i energiproduksjon. Og miljøvernere, med stiftelsen Bellona i spissen, har kalt thorium-kraft et tilbakesteg for miljøet - en oppfatning som Wikstrøm og resten av IFE ikke deler.

- Vi er uenige med Bellona. Det er trist å høre deres tilnærming, og vi mener at klimaproblemene er såpass alvorlige at vi må ta alle virkemidler i bruk for å redusere utslipp av CO2.

- Selv om det gjenstår mye forskning, og er noe tid frem, så er dette en mulighet vi absolutt må se nærmere på.