Har sendt ut OBS-varsel for flere fylker

Både på sør-, øst- og vestlandet skaper været problem i helgen. Regn som treffer kald bakke vil skape glatte veier langs kysten, mens det blir vanskelige snøforhold i fjellet.

OBS-varsel i helgen

Værforhold vil skape trafikkproblemer flere steder i landet i helgen.

Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT

– Det kommer et lavtrykk inn over landet i kveld, og det har allerede begynt å dryppe flere steder på kysten. Utover kvelden vil det bre seg utover Sør-Norge, og det vil skape vanskelige kjøreforhold, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Etter at en del av snøen som kom i forrige uke nå er begynt å forsvinne, vil det flere steder fylles på igjen i dag. Kalde temperaturer i innlandet vil nemlig sørge for at nedbøren kommer som snø. Langs kysten blir det derimot regn eller sludd.

– Temperaturene er på vei oppover, men så langt er de på minussiden, og det vil komme blandede nedbørformer, sier Walløe.

Så langt er fjellovergangen riksvei 13 Vikafjellet midlertidig stengt på grunn av fare for snøras.

Over Haukelifjell-strekningen er det kollonekjøring på strekningen Haukelitunnelen til Liamyran bom på grunn av uværet. Også på Hardangervidda er det nå kolonnekjøring.

Kolonnekjøring på grunn av uvær.

Hvordan forholdene er over fjellovergangene kan du lese her.

Terje Alsvik Walløe

Terje Alsvik Walløe forteller at det er Sør-Norge som får det verste været i dag.

Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Holder seg til Sør-Norge

Nedbøren og en del vind vil komme inn over vestlandet, for så å spre seg ut over Sør-Norge. Det dårlige været vil gå opp til Sunnmøre, der det vil stoppe.

– Dette kan nok skape en del trafikale problemer med glatte veier. Lengst kysten kan regnet bli til is når det treffer bakken. I fjellovergangene vil snø og vind skape problemer, og der vil det bli minst like vanskelig i morgen, sier han.

På vestlandet er det nok kanskje viden som vil skape de største problemene. I Hordaland og Sogn og Fjordane kan det komme vindkast på opp mot 30 meter i sekundet.

Meteorolog Gunnar Livik ba i går om at folk som bor i denne delen av landet sikrer løse gjenstander.

Bedre i øst, like ille i vest

I morgen slipper innbyggerne på østlandet unna det verste været, mens vestlandet også må regne med dårlig vær også i morgen.

– Fra Trøndelag og nordover blir det ikke noe særlig nedbør. Lengst nord er det vinterlige temperaturer med fint vær, men det vil komme noe sur vind. I Trøndelag og Nordland vil det derimot være noe skyer, og også der blir det litt kald vind.

Glatte veier vil også skape problemer i flere tiår fremover, spår statsmeteorolog Bente Wahl. Klimaendringene vil nemlig sørge for at gradestokken skifter mellom pluss og minusgrader, noe som også vil gi en veksling mellom kulde og regn.

– Vi får hålkeføre oftere i noen tiår framover, slår hun fast.

Glatt på Hitra

Glatte veier har også skapt problemer tidligere i uken. Slik så det ut på Hitra. Veiforholdene gjorde at skolebussene ble innstilt, og elever kom seg ikke på skolen.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Ikke plass til nytt vikingskip

  Den planlagte utvidelsen av Vikingskiphuset på Bygdøy i Oslo har ikke tatt høyd for at det kan bli funnet nye skip i framtida.

  Tegningen er klare, og det haster å få penger slik at byggingen kan starte, sier fagfolk. Det er ikke tatt høyde for at vikingskipet som er funnet på Gjellestad i Halden får plass.

  Skal det være plass til et ekstra skip, må planene gjøres om: sier museumsdirektør Håkon Glørstad

  Funn av vikingskip i Halden
  Foto: Lars Gustavsen/NIKU
 • Ny generalsekretær i AUF fra Rygge

  Sindre Lysø fra Rygge er valgt til generalsekretær i AUF. Det ble han på landsmøtet til AUF i helgen. Lysø er 22 år gammel, og har tidligere vært lokallagsleder i Moss AUF, fylkesleder i AUF i Østfold og de fire siste årene sentralstyremedlem i AUF. Lysø sier til Moss Avis at han er ydmyk overfor tilliten han har fått

  Sindre Lysø
  Foto: Privat