NRK Meny
Normal

Har flydd jorda rundt to ganger i småfly

Sarpingen Calle Hedberg er trolig første nordmann som har flydd jorda rundt to ganger alene i et småfly.

Calle Hedberg

Sapringen Calle Hedberg har flydd jorda rundt i småfly.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Jeg kaller meg en flyvende "rallare". Jeg gjør litt innimellom og ellers flyr jeg til neste sted, sier Calle.

Med sitt eget småfly har han reist verden rundt. Ruta han fløy i løpet av ti måneder tilsvarer faktisk to og en halv ganger rundt jorda.

– Jeg hadde jobbet 3000 timer i året i 15 år, var ganske lei av fire ukers ferie som ender opp med å bli tre uker jobb og én uke ferie.

Han ga derfor klar beskjed om at han ikke ville høre noe fra jobben på ti måneder og klargjorde flyet for verdensreise.

Bruker troll som icebreaker

Jordomflygingen tok slutt i fjor, og det lengste strekket varte i 16 timer fra Påskeøya i Stillehavet til Tahiti. Men flyentusiasten sørger for luft under vingene rett som det er.

Han har i mange år vært bosatt i Sør-Afrika hvor han jobber som dataekspert. Calle har fløyet siden 2006. Tre år senere kjøpte han flyet som skulle bli med han verden rundt. Flyselskapet kaller han Trollair, illustrert med et troll på halefinnen.

Calle Hedberg

Calle Hedberg reiser stadig på nye turer i småflyet sitt for å treffe nye mennesker rundt om i hele verden.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det fungerer bra som en icebreaker. Folk spør ofte hva jeg har på halefinnen. Da sier jeg enten at det er et troll, som sant er, eller at det er bilde av meg selv etter noen øl for mye.

Det trenger ikke skje så mye for at Calle skal være fornøyd.

– Det er veldig behagelig å fly lange turer. Bare se tomt ut i lufta og ikke gjøre noen ting, bare la tankene drive. Da koser jeg meg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.