NRK Meny
Normal

– Raneren rettet våpenet mot hodet mitt

Mannen som ranet Spydeberg sparebank truet banksjefen med våpen. Raneren er fremdeles på frifot.

Ran Spydeberg

Overvåkningsbildene viser raneren som kommer inn i banklokalene og retter et våpen mot en av de bankansatte.

Foto: Politiet

Den mannlige bankraneren i 20–30 årene fikk med seg svært lite fra ranet i Spydeberg sparebank onsdag formiddag.

– Det dreier seg om et svært ubetydelig beløp, sier politioverbetjent Rune Isaksen ved Indre Østfold politistasjon til NRK.

Banksjef Rune Hvidsten i Spydeberg sparebank forteller at raneren fikk med seg under 1000 kroner.

– Det er snakk om mellom 500 og 1000 kroner. Jeg blir overrasket over at det fremdeles eksisterer bankran. Jeg trodde alle visste at kontanter i bank ble sikret for minst 10 år siden, sier han.

– Akutt livsfare

Rune Hvidsten

Banksjef Rune Hvidsten i Spydeberg sparebank opplevde raneren som truende.

Foto: Kathrine Brønn/NRK
Væpnet ran i Spydeberg

Store væpnede styrker fra politiet rykket ut etter ransmeldingen.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

Store væpnede styrker fra Follo-politiet rykket ut til banken da ransalarmen gikk klokken 11.15 onsdag.

Beredskapstroppen til Oslo politidistrikt bistod i søkene etter gjerningsmannen – uten funn. Banksjef Rune Hvidsten opplevde mannen som truende.

– Det er noe folie på vinduene, så jeg fikk ikke helt med meg hva som skjedde. Men jeg så konturene av det. Jeg fulgte bevegelsene til både kundene, de ansatte og raneren. Det varer noen minutter, så hører jeg noen skritt komme mot kontoret, sier han dagen etter ranet.

Raneren tok med seg en av de ansatte inn på kontoret til Hvidsten.

– Han rettet våpenet mot meg og presset meg for koder. Det har jeg selvfølgelig ikke og jeg forsøkte å formidle at alt her har tidslås. Han trodde ikke på meg og ropte til meg. Så tok han noen skritt mot pulten min og rettet våpenet mot hodet mitt. Jeg gjentok at vi ikke hadde noen koder, og av en eller annen grunn forstod han at han ikke kom noen vei, så han tok med seg den ansatte ut igjen.

– Jeg følte at hele situasjonen varte i opp til to minutter, og at jeg befant meg i akutt livsfare, legger han til.

Har avsluttet søkene

Politiet brukte store ressurser på å lete etter raneren. Søket etter mannen pågikk i flere timer utover kvelden.

Nå har politiet avsluttet de aktive søkene.

– Det er ikke noe aktivt søk ute nå. Nå er det vanlig etterforskning som gjelder. Politiet har mottatt mange tips i saken, spesielt etter at overvåkningsbildene ble frigitt i går kveld. Disse tipsene vil bli fulgt opp utover dagen, sier Rune Isaksen.

Bilene Isaksen snakker om viser bankraneren i det han kommer inn i banklokalene. Mannen fyrer av et skudd i taket, før han drar en plastpose opp av lomma og retter pistolen mot en bankansatt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Onsøy vant Golf NM

    Kvinnelaget til Onsøy Golfklubb vant NM i Golf 1. divisjon. NM ble arrangert på Onsøy Golfbane i helgen. På laget var Jannicke Flesland, Amalie Valle og Ning Kheawsalab. Det er Fredriksstad Blad som skriver dette. Men det er ikke sikkert at klubben har nok spillere til å delta i eliteserien.

  • Politiet hentet hund i varm bil

    Politiet måtte ta en hund ut av en varm bil i Moss i kveld. Hunden var i god form, men politiet får ikke kontakt med eieren. Nå er hunden overlatt til SOS Veghjelp.