NRK Meny
Normal

Har du hørt om lavfjellvettreglene?

Norge er kjent for høye fjell og dype fjorder. Men hos Visit Fredrikstad & Hvaler satser de heller på lavfjellsturisme. Her er de ni lavfjellvettreglene!

Sol over gamlebyen

Ta deg gjerne en tælletur på vollane i Gamlebyen i Fredrikstad. Men si ifra hvor du går, det kan hende noen vil gå sammen med deg.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Geirangerfjorden, Trollveggen og Preikestolen. Norge er kjent for sine dype fjorder og høye fjell, bratte skrenter og vakre nordlys.

Men her i Østfold, hvor det høyeste punktet er Salvasshøgda 336 meter over havet i Rømskog, er det lavfjellsturismen som regjerer.

Derfor har Visit Fredrikstad & Hvaler laget ni lavfjellvettregler.

– Norge som reiselivsland er tabloid sett høyt og dypt. Dette har noe å gjøre med å tydeliggjøre vår rolle i reiselivs-Norge. Da var dette en humoristisk tilnærming som folk forstår, forteller daglig leder Maya Nielsen.

1. Legg ikke ut på langtur uten trening

Senk skuldrene og forbered deg på late dager og gode opplevelser. Men pass opp for bryggekanten - og husk at svabergene kan være glatte.

2. Meld fra hvor du går

Gi flere en mulighet til å bli med på tur til Fredrikstad og Hvaler.

3. Vis respekt for været og værmeldingene

Stol ikke alltid på værmeldingen - skyene forsvinner fort i skjærgården.

4. Vær rustet mot godvær og varme

Vær rustet mot godvær og varme, selv på korte turer. Ha alltid strandbagen og redningsvesten klar. Pakk lett – husk håndkle og solkrem.

5. Lytt til erfarne lavfjellsfolk

Praten går lett, med et glimt i øyet og et smil til alle. Lokale lavfjellsfolk anbefaler gjerne en tælletur på vollane eller avslører hvor den beste badeplassen er. Bare pass deg for skrøner, det heter ikke «Jugærbenken» for ingenting.

Jugærbenken

På denne benken i Gamlebyen kan du snakke med erfarne lavfjellsfolk. Men du kan også bli servert en og annen skrøne fra «Jugærbenken».

Foto: Sebastian Nordli/NRK

6. Kart og kompass er kjekt å ha

I hvert fall et lite kart når du skal oppdage Hvalers vakre øyer, den rolige stemningen i Gamlebyen eller helleristninger langs Oldtidsruta.

7. Gå ikke alene - gode opplevelser er til for å deles.

Gutt ligger under sanda på strand

Det er lurt å både dele opplevelsene på lavfjellsferie med andre, og å grave seg ned i sanden eller en god bok.

Foto: Keilen, Berit / NTB scanpix

En tur i vakkert lavfjellslandskap blant varme svaberg, bryggekanter og brostein nytes best med andre.

8. Ikke snu - turen tar ikke så lang tid.

Her hos oss er turen akkurat så lang eller kort du vil. Med lave fjell og lave skuldre blir en topptur fort en bedagelig affære.

9. Spar på kreftene og “grav” deg ned...

... i en god bok, under et håndkle på svaberget, i sanda, under et pledd eller ned i en blomstereng. Rolig og lunt. Pulsen er lav og historiene varme.

Her kan du også friske opp de ni originale fjellvettreglene:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: