NRK Meny
Normal

Har aldri tatt så mye khat som i år

2013 har vært et rekordår for beslag av den narkotiske planten khat.

CEC: 2013 har vært et rekordår for beslag av det narkotiske stoffet Khat. 
Tollvesenet har beslaglagt 12 tonn av det narkotiske stoffet og det er en økning på fire tonn fra i fjor.

Tollvesenet har aldri beslaglagt så mye khat som de har gjort i år. Så langt i år har tollerne tatt 12 tonn av stoffet og det er en økning på fire tonn fra i fjor.

Ved tollstasjonen på Svinesund beslaglegger de mest khat i landet. Tollerne her stanser oftere tidligere biler fullastet av den narkotiske planten, sier kontorsjef Wenche Fredriksen.

– Det er nok en kombinasjon av at vi både beslaglegger mer og at det kommer enda mer ulovlig khat inn i landet, sier hun.

Nytt at nordmenn smugler

Somalier mistenkt for smugling av 124 kilo khat

En somalier ble i november stanset på Svinesund med 124 kilo khat i bagasjen.

Foto: Tollvesenet / NTB scanpix

Planten khat blir vanligvis brukt i sosiale sammenhenger i Øst-Afrika og Sørvest-Arabia. I noen av disse landene har khat samme funksjon som te og kaffe i mange andre land. Planten ble forbudt i Norge i 1989.

Den narkotiske planten er likevel høyt etterspurt også her i landet. Fredriksen mener det er viktig for smuglerne å få stoffet raskt ut på gata.

– Her har vi noen esker med khat som har ligget her i halvannet døgn. De er ikke lenger salgbare, for det blir veldig fort dårlig, sier hun.

Det er vanligvis arbeidsløse briter eller østafrikanere som står for smuglingen inn til Norge.

Men i år har tollerne også kommet over nordmenn som har smuglet khat. Det er høyst uvanlig sier Fredriksen.

– Tidligere har det ofte vært personer av somalisk opprinnelse som har fraktet dette. Nå ser vi at vi har hatt flere beslag hvor det har vært unge norske menn som får betalt for å frakte khat over grensen. Det er nytt at man bruker norske menn som kurerer.

Les også:

Under 25 kilo gir bot

Totalt i fjor beslagla Tollvesenet 8172 kilo khat

– Det er et stort østafrikansk miljø som har som tradisjon å tygge khat og vi merker at det er flere brukere, noe som kan ha med å gjøre at flere som bruker dette rusmiddelet, har kommet til Norge, sa kontorsjef i Tollvesenet på Gardermoen, Tor Fredriksen til NRK.no i juni.

Smugling av mindre enn 25 kilo gir bøter i Norge, mens smugling av partier over 40 kilo kan gi ubetinget fengsel.

Økning på flyplass

Arild Kopperud

Politibetjent Arild Kopperud ved Moss Lufthavn Rygge.

Foto: Tore Linnerud/NRK

Noen mil lenger nord for Svinesund, på Moss lufthavn Rygge, sjekkes passasjerene for narkotika og andre ulovlige gjenstander.

Også politiet på flyplassen har fått mer å gjøre.

– Det har vært en sterk økning også her i år. Når Tollvesenet gjør et beslag, så er det vi som overtar saken for å etterforske og fullfører straffesaken, sier politibetjent Arild Kopperud ved flyplassen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trøbbel for hustransport

    I Elingårdsveien i Fredrikstad har det oppstod tproblemer i forbindelse med transport av et hus. Det jobbes febrilskt på stedet for å løse problemet og en patrulje på vei for å se om de kan bistå, melder politiet på Twitter.

  • Knuste moskévindu

    Rett før klokken 03:00 i natt fikk politiet i Sarpsborg melding om et knust vindu i en moské. To menn i 20-årene ble innhentet av politiet, og en av de fortalte at kameraten hans hadde hoppet inn i det store vinduet, og at det derfor hadde blitt knust. Politiet tror på forklaring, og at det var rølpete oppførsel som forårsaket hendelsen. Operasjonsleder ved Politiet Øst, Gisle Sveen, sier at de tror på forklaringen, og at det var helt tilfeldig vindusvalg.