NRK Meny
Normal

Håper på biogass

Norske Skog skal investerer 150 millioner kroner i et stort biogassanlegg ved Saugbrugs i Halden. Håpet er at dette skal sikre fremtiden.

biogass saugbrugs halden

Her skal det nye biogassanlegget i Halden bygges.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Det ble en noe beskjeden markering da Norske Skogs Saugsbrugs i Halden i dag presenterte en av de største industrielle nyhetene i Østfold på svært lang tid. Det hele ble markert med planting av et tre.

planter tre saugbrugs

Konsernsjef Sven Ombudstvedt planter en gran for å markere det nye prosjektet.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Går for biogass

I tillegg til papir, skal bedriften nå satse stort på produksjon og salg av biogass.

– Det som er så fint med dette prosjektet er at det er i synergi med papirproduksjonen vår. Og det er slike prosjekter vi ser etter, sier Kjell Arve Kure, administrerende direktør ved papirbedriften i Halden.

For Norske Skog er nødt til å se etter andre inntektskilder, for etterspørselen etter avis- og magasinpapir er lav og regnskapstallene er blodrøde.

– Det er ikke noe tvil om at papirindustrien generelt i Norge, Europa og resten av verden har hatt tøffe tider, sier Sven Ombudsvedt, som er konsernsjef i Norske Skog.

Håper på et løft

Hittil i år viser regnskapet hos Norske Skog nesten 600 millioner kroner i minus, og det før skatt.

– Vi tror at dette og tilsvarende prosjekter vil kunne løfte Norske Skogs resultater med oppimot en tredel i forhold i dag, sier Ombudstvedt.

100 årsverk er vedtatt fjernet ved konsernets fabrikker i Trøndelag og Halden, biogassproduksjonen redder ikke disse arbeidsplassene.

– Vi jobber for fremtiden og de som er her vil ha en sikrere arbeidsplass enn uten prosjektet, mener konsernsjefen.

Starter over sommeren

– Vi kommer til å starte byggeprosessen nå til høsten. Så regner vi med 15–16 måneders byggetid før anlegget står klart, forklarer Kjell Arve Kure ved Saugbrugs i Halden.

Se tv-sak om biogassplanene under:

Norske Skog satser på biogass anlegg ved Saugbrugs i Halden.

Foto/redigering: Birger Kjølberg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tilhenger stjålet i Halden

    Tyver har brutt seg inn i et uthus, og stjålet en tilhenger i Bergbyveien i Halden. Det skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Demonstrere mot høyspentkabel

    Over hundre personer har møtt opp for å demonstrere mot den planlagte høyspentkabelen fra Fredrikstad til Hvaler. Mange reagerer på at kabelen delvis skal gå i luften. De som demonstrerer ønsker at kabelen skal gå under bakken hele veien.

    HØYSPENTKABEL
    Foto: LARS HÅKON PEDERSEN / NRK