NRK Meny
Normal

Handler i Sverige som aldri før

Selv med en sviktende kronekurs setter flere sentere over grensa omsetningsrekord i år.

Norske biler ved Nordby

Nordmenn valfarter til svenske kjøpesentre som aldri før.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Nordby shoppingcenter ligger rett over grensa for Østfold, bare fem minutter fra den nye Svinesundbrua. Senteret baserer seg tungt på grensehandelen og har i de siste årene bygd ut stort. De har allerede passert rekordomsetningen og har hittil i år solgt for over fire milliarder svenske kroner, selv om svenske penger ikke har vært dyrere siden 1992.

Dårlig sommervær gir mye grensehandel

Ståle Løvheim

Senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingcenter tror nordmenn bryr seg lite om valutakursen.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– For nordmenn er grensehandelen billig uansett. Valutakursen har ikke så mye å si, hevder senterleder ved Nordby, Ståle Løvheim.

Han mener at det gode året kommer i stor grad som et resultat av en veldig dårlig sommer, rent værmessig.

– Selv om det for de fleste har vært en dårlig sommer, har det for oss vært en veldig bra en. Den omsetningen vi gjorde da har vi tatt med oss videre og det er i stor grad derfor vi nå ser tilbake på et knallår.

– Trangere kår betyr flere Sverigeturer

Rett over grensa for Ørje i Østfold ligger Töcksfors Shoppingcenter. Her har de allerede passert den gamle rekorden med 30 millioner kroner, og senterleder Lars Erik Erøy kaller året for en braksuksess. Han tror den lave oljeprisen, som gjør at vi har en lav kronekurs heller bidrar til å øke grensehandelen, snarere enn det motsatte.

Lars Erik Erøy

Ved trangere kår reiser flere til Sverige for å handle. Det tror senterleder ved Töcksfors Shoppingcenter Lars Erik Erøy.

Foto: Christopher Oulie/NRK

– Vi er kanskje litt mer forsiktige med pengene våre nå enn før, og det er jo med og bidrar til å øke grensehandelen tror jeg. Er det vanskelig terreng rundt oss vil vi kanskje velge å spare ekstra kroner på den handelen vi gjør, og da kommer grensehandelen godt ut av det.

Bygger ut

Noe tak på grensehandelen er det ikke snakk om, skal vi tro Løvheim i Nordby Kjøpesenter. Han er så sikker på at det kommer til å settes nye rekorder i de neste årene at han vil bygge ut senteret ytterligere.

– Vi har blant annet en gammel del vi ønsker å rive og bygge nytt på, så noe tak på grensehandelen det tror jeg ikke på.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 20:55-nyhetene her

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 20:55.
  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.