NRK Meny
Normal

Handelsrekord på Svinesund

Aldri før har så mange nordmenn lagt igjen så mye penger på svensk side av grensen ved Svinesund som i fjor. Faghandelsbransjen er i sterk vekst. 

Nordby Shopping Center

Fem millioner mennesker var innenfor dørene på Nordby Shoppingcenter i 2007. Ni av ti var nordmenn, som bidro til 94 prosent av rekordomsetningen på over 1,9 milliarder kroner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er satt ny omsetningsrekord i butikkene på Nordby-området ved Svinesund i 2007.

- Vi er veldig godt fornøyd og har omsatt for mer enn 1,9 milliarder kroner og det er en økning på 14 prosent fra 2006, sier senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingcenter til NRK.

Aldri før har så mange nordmenn lagt igjen så mye penger som i fjor.

- 89 prosent av kundene her er nordmenn, og de bidrar til 94 prosent av det som omsettes her hos oss, sier Løvheim.

Ståle Løvheim har hatt fem millioner kunder innenfor dørene og kan se tilbake på en rekord innen julehandel og en veldig god juli-måned.

- To millioner av de som besøkte oss i 2007 var fra Østfold. Øvrige nordmenn har reist noe lenger for å komme hit og handle på det vi litt spøkefullt ønsker å kalle "Norges største handlesenter", sier Løvheim.  

Svenske matvarer

Tradisjonelt har kjøtt, meierivarer, tobakk og slikkerier vært grensehandelsvarer med vekst fra år til år. I 2007 var det første gang at faghandelen hadde sterkere vekst enn innen lokkevarebransjene. De senere årene har en rekke større faghandelskjeder etablert seg på Nordby-området, blant dem flere norske.

Foto: Rainer Prang / NRK

Vekst innen alle bransjer

Tradisjonelt har det vært kjøtt, meieriprodukter, tobakksvarer og slikkeri som har økt i omsetning fra år til år.

De senere årene har flere og flere faghandlere, også norske kjeder, etablert seg på Nordby og disse kan vise til en god økning i 2007.

- Vi registrerer en økning i omsetningen innenfor alle bransjer, men 2007 er det første året der faghandelen har hatt en større økning enn innenfor de tradisjonelle grensehandelsbransjene, sier han. 

Leve lenge på gamle Svinesund

De siste tre årene har gamle Svinesund kommet litt i skyggen av Nordby-området, men ikke mer enn at året 2007 beskrives som et veldig godt år av de handlende på området.

Gamle Svinesund handelsområde

Litt i skyggen av Nordby-området de siste to-tre årene, men fullt av liv er det på gamle Svinesund handelsområde i følge leder for Svinesund kjøpmannaforening, Bertil Tureson. Han forteller om god omsetning og sterk fremtidstro på gamle Svinesund, der ordet 'grensehandel' ble etablert som begrep.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Vi holder de målene vi har satt oss og har ikke nedgang fra 2006, og da er vi godt fornøyd, sier Bertil Turesson hos matvarekjempen Eurocash på gamle Svinesund handelsområde.

Han er også leder for Svinesund kjøpmannaforening, og beskriver det opprinnelige handelsområdet,  der "Svinesund" ble selve begrepet for grensehandel, med stor optimisme.

- For enkelte bransjer her på området var 2007 et svært godt år, men jeg har også hørt at andre ikke er fullt så fornøyde. Dog kan jeg generelt si at det koker her på gamle Svinesund, og at det er stor, stor trafikk og handelsaktivitet, sier Turesson til NRK.

Han ser ingen mørke skyer i horisonten for gamle Svinesund eller grensehandel generelt i året 2008, snarere tvert imot.

- Når motorveien mellom Oslo og Svinesund står klar for hele strekningen, og det blir sikrere og raskere å komme seg hit, så skal vi gjøre vårt til at kundene kommer til oss på gamle Svinesund. Her kommer vi til å leve godt på grensehandel i mange, mange år fremover, sier Turesson.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 6 mill. til natur

    Fylkestinget har bevilget seks millioner kroner til utsatte naturmiljøer i fylket. Det er Miljøpartiet De Grønne som har drevet fram saken. – En del naturmiljøer som bekker, enger, og dammer, er blant de naturmiljøene som nå kan bli rehabilitert, sier gruppeleder i partiet Erik Skauen.

  • Nyheter fra Østfold