NRK Meny
Normal

Laurentiu ordner påskeferie for familier med dårlig råd

200 barn fra østlandet er på vei til påskefjellet via offentlige midler og med Røde Kors-frivilliges innsats.

Laurentiu Calenciuc
Foto: Røde Kors/Glenn Thomas Nilsen

Røde Kors-prosjektet Ferie for Alle har siden 2001 gitt familier som sliter med økonomien en mulighet til å få dratt på en skikkelig påskeferie.

I dag er en gruppe på vei til det svenske skisenteret Idre Fjäll, og skal feire påsken der fram til torsdag. To andre grupper drar av gårde onsdag i neste uke, henholdsvis til Merket Røde Kors-senter i Tisleidalen ved Valdres, og Stöten Hotell i svenske Sälen. Deres opphold varer fram til neste mandag.

Offentlige penger

– Pengene kommer fra regjeringens fattigdoms-midler, fra forskjellige legater og også fra Røde Kors sentralt, sier Laurentiu Calenciuc, som er Røde Kors' koordinator for Ferie for Alle.

Det er hjelpeapparatet – Nav, barnevernet, skolehelsetjenesten – som velger familiene, som så skriver søknader. Vi ser på begrunnelsene, og finner ut hvilke familier som har størst behov, og vil bli prioritert, forteller Calenciuc.

– Og vi er nødt til å få mest mulig ut for pengene vi har tilgjengelige, påpeker han.

Behovet har økt

Det reflekteres også i det faktum at det er langt fler som søker enn det er mulig for Røde Kors å ta med.

– Vi ser at det har blitt større behov. Denne gangen var det 234 søkere som ikke har fått plass, sier koordinatoren.

– Men jeg kan ikke si om det er på grunn av økt fattigdom, eller fordi vi har blitt bedre kjent i hjelpeapparatet.

De tre gruppene med familier teller til sammen 200, 20 av dem er Røde Kors-hjelpere som er med, resten er familier som kommer fra hele østlandet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tilhenger stjålet i Halden

    Tyver har brutt seg inn i et uthus, og stjålet en tilhenger i Bergbyveien i Halden. Det skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Demonstrere mot høyspentkabel

    Over hundre personer har møtt opp for å demonstrere mot den planlagte høyspentkabelen fra Fredrikstad til Hvaler. Mange reagerer på at kabelen delvis skal gå i luften. De som demonstrerer ønsker at kabelen skal gå under bakken hele veien.

    HØYSPENTKABEL
    Foto: LARS HÅKON PEDERSEN / NRK