NRK Meny
Normal

Hamstrer vitaminer i Sverige

Nordmenn på svenskehandel adopterer svenske vitaminvaner.

C-vitamin fra Sverige
Foto: Rainer Prang / NRK

Det er ikke bare flesk og sprit nordmenn kaster seg over hos "søta bror".

Også "helseriktige" varer får plass i norske handlevogner.

- Svært mange av kundene våre kjøper med seg vitaminer i form av brusetabletter. Vi selger mellom 30 og 40 000 hylser med C-vitaminer i året, sier butikksjef Ole Lind i Nordby Maximat ved Svinesund.

Les også:
Grensehandel for 10 milliarder
Grensehandlere på buss
Fergerekord på Oslofjorden

Handler brusetabletter for millioner

Salget av brusevitaminer på Maximat tilsvarer hele 1,5 prosent av den samlede omsetningen av vitaminer fra norske apotek for 2008, som var på 40 millioner kroner.

Nesten alle vitaminer som selges i Norge, er i pilleform, men når Ola & Kari kommer over grensen vil de ha brusetabletter.

Norsk frokost

Melk, ost, kjøtt og BRUSETABLETTER er blant de varene som havner inn i norske husholdninger fra svenske grensebutikker.

Foto: Berit Keilen / Scanpix

- Brusetabletter med høy konsentrasjon av C-vitamin er en bestselger hos oss. De er langt mer populære enn vitaminer i vanlig tablettform, sier butikksjef Ole Lind.

Brusetabletter med høye konsentrasjoner av vitaminer er svært populære hos nordmenn på svenskehandel, og en av forklaringene er at vitaminene selges i samme butikk som man handler husholdningsvarer.

I Norge må man på apoteket for å kjøpe vitaminer i høye doser, og de selges ikke i dagligvarebutikkene.

10 milliarder i grensehandel

I tillegg til "lokkevarer" som kjøtt, tobakk, alkohol og meieriprodukter tar nå altså nordmenn i større og større grad også for seg av andre varer i de svenske butikkhyllene.

Svenske kjøpmenn varsler lavere matpriser i høst og Handelens og Servicenæringens Hovedorganisasjon(HSH) frykter at grensehandelen kan komme opp i 10 milliarder kroner i 2009.

Statistikk for fjerde kvartal i 2008 og første kvartal i år bekymrer HSH. Tallene fra SSB fra 1. kvartal 2009 viser at Ola & Kari reiste på 1,3 millioner dagsturer til utlandet, og det er en økning på fire prosent sammenlignet med et gjennomsnitt av samme periode beregnet for årene 2006 og 2007 samlet.

- Trenden i undersøkelsene fra Statistisk sentralbyrå peker opp. Vi ser ikke bort i fra at grensehandelen i 2009 kan passere 10 milliarder kroner, sammenlignet med i fjor, sa direktør Thomas Angell i HSS i en kommentar til NRK da SSB-tallene ble lagt frem i juli i år .

Newswire/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.