Hopp til innhold

Hamen mistet vernestatusen

Riksantikvaren fjerner M/S Hamens vernestatus og trekker samtidig tilbake tilsagn på 1,5 millioner kroner til fartøyet.

MS Hamen

MS Hamen er blitt et stort irritasjonsmoment for svenske myndigheter. Nå har Riksantikvaren trukket tilbake vernestatusen til skipet.

Foto: Privat

– Slik situasjonen nå ser ut, må vi dessverre konkludere med at M/S “Hamen” ikke lenger er et realistisk verneprosjekt, sier riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding.

Fartøyet M/S “Hamen”, som ligger på svensk side i Iddefjorden, er i svært dårlig stand og har tatt inn vann i flere måneder.

Skipet har hatt status som vernet fartøy siden 2005, men Riksantikvaren mener det nå ikke er realistisk å jobbe videre med bevaring av skipet.

LES OGSÅ:

Trist kapittel

Istandsettingen av M/S Hamen var i utgangspunktet et stort og komplisert prosjekt.

─ Bevaring av historiske fartøy avhenger av et konstruktivt samarbeid med eiere. Når dette mangler, er det begrenset hva som er mulig å få til. Vi beklager at det nå ser ut til at vi må oppgi bevaringen av M/S “Hamen”, et viktig skip i norsk historie, sier Holme.

Gjennom flere år har det norske skipet MS Hamen vært til irritasjon for Strømstad kommune og naboer i området.

LES OGSÅ:

Fikk penger før jul

Skipet har vernestatus i Norge, men har over flere år forfalt såpass at vann lekker inn både under vannlinja og fra tak og dekk.

Før jul fikk eierne av skipet 450 000 kroner til sikring av skipet, men i mars i år sank skipet etter en plutselig lekkasje, men ble reddet opp igjen.

MS Hamen er et motorskip i klinket stål, og bygget i England i 1949. Ifølge eierne skal skipet være et av de få gjenværende i sitt slag fra den norske utenriksflåten, som seilte i nordeuropeisk-, Nordsjø- og Østensjøfart.