NRK Meny
Normal

Hamen lekker som en sil

Naboene langs Iddefjorden raser etter nye oljelekkasjer.

M/S Hamen

KASTEBALL MELLOM NORGE OG SVERIGE. Naboene til MS Hamen er rasende over oljelekkasjer fra det norske skipet, som ligger på svensk side av Iddefjorden. Nå er naboene redde for at Norge og Sverige ikke klarer å bli enige om ansvar for skipet, før det synker.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Det er en stor skam at ikke norske eller svenske myndigheter er i stand til å rydde opp i situasjonen rundt skipet, sier Bjørn Nøstegård, som ferierer i Iddefjorden for tiende året på rad.

Både norske og svenske fastboende og feriegjester er lei av rustholken MS Hamen, som nylig mistet sin vernestatus.

- Nå er det en tynn film av olje, som helt åpenbart er lekket fra Hamen, over et stort område på svensk side av Iddefjorden.

Det går bare ikke an at skipet blir liggende her lenger, sier Nøstegård til nrk.no.

Les også:

Oljesøl rundt MS Hamen

OLJEFILM. Et større område av Iddefjorden, kalt Stora Bågen, har nå vannflaten dekket av oljefilm. Bildet viser lekkasjer til vannet fra MS Hamen tidligere i år.

Foto: Privat

Frykter miljøkatastrofe

De som er bosatt i området ved Hälle på svensk side av Iddefjorden, der MS Hamen ligger for femte året, har i årevis bedt norske og svenske myndigheter om hjelp, for å få skipet vekk.

- Vi frykter at skipet synker og blir liggende på svensk side, sier Rune Karlsson, som er en av de fastboende naboene til skipet.

Han har fått støtte av Strömstad kommunes miljøansvarlige, Michael Olsson, som til nrk.no flere ganger har gitt uttrykk for bekymring over at skipet ikke flyttes, slik eierne har lovet.

Nå er eierne uten pengetilgang fra Riksantikvaren, og skipets framtid er høyst usikker.

Les også:

M/S Hamen

UTEN VERNESTATUS OG PENGER. MS Hamen er fratatt vernestatus og penger til videre sikring.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mistet vernestatus

Skipet har hatt status som vernet fartøy siden 2005, men Riksantikvaren mener det nå ikke er realistisk å jobbe videre med bevaring av skipet.

I forrige uke var imidlertid Riksantikvaren klar på at skipet ikke lenger har vernestatus, og skipet er fratatt status, og de 1,5 millionene - som skulle ha gått til dokksetting og sikring.

- Slik situasjonen nå ser ut, må vi dessverre konkludere med at M/S “Hamen” ikke lenger er et realistisk verneprosjekt, sier riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding tidligere i juli.

Kustbevakningen ved MS Hamen

HOLDER HAMEN FLYTENDE. Den svenske Kustbevakningen lenser fra tid til annen MS Hamen, og bidrar til å holde den flytende.

Foto: Privat

- Det må reageres

Naboene i området på svensk side av grensefjorden forventer nå at svenske og norske myndigheter snarest snakker sammen, for å få avklart hva som skal skje.

Det er gitt uttrykk for frykt for at båten går til bunns, slik den gjorde i mars i år, dersom den blir liggende enda en vinter.

Den svenske kystvakta har brukt store ressurser på å holde skipet flytende, og har blant annet regelmessig tilsyn via fly og har foretatt lenssing av skipet.

- Vi forventer at det reageres, før det er for sent og at skipet blir liggende på bunnen her, sier Rune Karlsson til nrk.no.

Video 076e75fc-9d8e-4bb1-badc-aaef91d7d4a1.jpg

MS Hamen synker

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skogbrann i Sarpsborg

    Brannvesenet i Sarpsborg har rykket ut til Børtevann etter melding om en skogbrann. Det skal være cirka 60 kvadratmeter som brenner.

  • Solberg med bil-trøbbel

    Problemer med bilen satte en stopper for Petter Solbergs drøm om å vinne den første VM-runden i rallycross på Silverstone. Solberg havnet sist i sin semifinale etter mekaniske problemer, dermed måtte han se finalen fra sidelinjen. 43-åringens lagkamerat Johan Kristoffersson vant løpet.