Hopp til innhold

– M/S Hamen er en verkebyll for hele fartøyvernmiljøet i Norge

M/S Hamen risikerer å bli ekskludert fra Norsk Forening for Fartøyvern.

M/S Hamen

Den gamle lastebåten har ligget i grensefjorden mellom Sverige og Norge på svensk side siden 2005, og betegnes som et stort miljøproblem for Strømstad kommune.

Foto: Privat

Det er de mange negative oppslagene rundt det norske skipsvraket MS Hamen som får Fartøyvernforeningens styreleder Jan Welde til å reagere.

Den gamle lastebåten har ligget i grensefjorden mellom Sverige og Norge på svensk side siden 2005, og betegnes som et stort miljøproblem for Strømstad kommune.

Båten er norsk og eies av "Stiftelsen M/S Hamen" som driver med fartøyvern. Da båten ble kjøpt skulle den vært fraktet til Norge for restaurering. I stedet ble den lagt i opplag i Iddefjorden på svensk side og er nå i en elendig forfatning.

Senest på mandag sa Strømstads varaordfører at han håper noen løsner trossene på MS Hamen, så skipet driver inn i norsk farvann.

– Svært uheldig

Styreleder Jan Welde i Norsk forening for fartøyvern sier han er kraftig lei av hele MS Hamen-saken.

– Hele situasjonen har dessverre utviklet seg i en veldig uheldig retning. Nå har det gått så langt at MS Hamen har blitt en verkebyll i hele fartøyvernmiljøet, sier Welde til NRK.no.

Hamen har hatt status som vernet fartøy, men i midten av juni uttalte Riksantikvaren at det ikke er realistisk å jobbe videre med bevaring av skipet.

Derfor vedtok Riksantikvaren å trekke tilbake et tilsagn på 1,5 millioner kroner i økonomisk støtte.

Welde i Norsk forening for fartøyvern legger ikke skjul på at skipet nå risikerer å bli kastet ut av foreningen.

LES OGSÅ:

Kan bli ekskludert

– Vi skal ha et styremøte i august hvor vi skal diskutere MS Hamen. Man må selvsagt stille spørsmål om skipet skal få lov til skjemme ut hele fartøyvernet. Jeg vil ikke forskuttere utfallet, men det er nærliggene å tenke seg at skipet kan bli ekskludert fra foreningen, sier han.

Welde forteller videre at han har fått flere henvendendelser fra folk som mener det er på tide å foreta seg noe.

NRK.no har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra eierene av MS Hamen på telefon, men har ikke lykkes med dette.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.