NRK Meny
Normal

Halden-skolen til Løvebakken

Fortvilte foreldre i Halden-skolene søker hjelp på Stortinget.

Folkvang skole, Halden

Tidligere i år demonstrerte foreldre, pårørende og lærere ved Folkvang skole i protest mot rådmannens varslede kuttforslag i skolebudsjettet for 2008. Truslene om å legge ned Iddevang og Folkvang skoler opprører folk i Halden.

Foto: Bunjaku, Shemsi / NRK

De samlede foreldreutvalgene ved skolene i Halden (KFU) møtte denne uka Høyres Martin Engeset om den vanskelige skolesituasjonen i kommunen.

KFU er i sterk tvil om Halden kommune klarer å levere opplæring i henhold til loven med midlene det legges opp til, skriver Halden Arbeiderblad.

- Veldig spesiell situasjon

Asak skole, Halden

Forholdene ved Asak skole var så dårlige at foreldrene holdt barna sine hjemme fra skolen høsten 2007. Både barn og lærere har vært plaget av dårlig inneklima.

Foto: Rainer Prang / NRK

Henvendelsen fra KFU gikk opprinnelig til skolestatsråd Bård Vegard Solhjell og beskriver det foreldrene mener er en skolesituasjon for barna i grunnskolen som er hårreisende og fortvilet.

I brevet til Solhjell heter det blant annet:

"Frustrasjonen blomstrer i Halden. Våre sentrale politikeres evige festtaler om satsing på skolen oppleves rett og slett som latterlige.

Der man møter virkeligheten, i kommunene, er situasjonen en ganske annen. Kutt i skolebudsjett (!), kutt i lærerstillinger (!), forslag om nedlegging av flere barneskoler (!)

Så dårlige er skolene vedlikeholdt at mange skolebygninger er stengt - en ungdomsskole er til og med revet p.g.a. muggsopp og råte etter at det har regnet inn i 30 år.

Den er fremdeles ikke bygget opp igjen etter å ha vært stengt i et par skoleår. Skoleelevene fra denne skolen (Risum) er i dag stasjonert på 10 forskjellige steder i byen. "

Solhjell selv kunne ikke komme til Halden, og egentlig skulle lederen av undervisningskomiteen på Stortinget Ine Marie Eriksen Søreide (H) ha kommet, men hun måtte også melde forfall, og dermed kom Engeset.

- Jeg synes det er meget spesielt at vi har slike tilstander, sier Engeset til Halden Arbeiderblad i en kommentar til skolesituasjonen i kommunen.

Fakkeltog og skolestreik

Risum skole i Halden

Risum ungdomsskole har blitt jevnet med jorden. I 2006 ble det oppdaget kritiske sopp- og råteskader, og underveis i arbeidet med å rehabilitere skadene ble det oppdaget ytterligere skader som til sist førte til riving.

Foto: Erik Bergan

I fjor høst holdt foreldrene ved Asak skole barna sine hjemme fra skolen på grunn av dårlig inneklima i klasserommene.

Diskusjonen rundt Asak skoles fremtid har pågått i flere år, og før valget i 2007 var det klart at byggingen av ny skole skulle starte raskt, og at skolen skulle bygges på samme sted der den står i dag på Asak i Tistedal.

Med et nytt politisk flertall, bestående av Ap, SV og Krf, ble det så vedtatt at skolen skal bygges ved Tistedalshallen et stykke unna den nåværende skolen.

Diskusjonene har vært mange og høylydte, men det politiske flertallet holder fast at skolen skal ligge ved Tistedalshallen.

På Folkvang skole ble det for få uker siden arrangert fakkeltog med nærmere 500 deltakere, og det ble protestert mot rådmannens skolebudsjett for 2008.

Folkvang skole var, sammen med Iddevang skole, vurdert nedlagt i rådmannens forslag.

I forbindelse med Folkvang-aksjonen sier FAU-leder for Folkvang skole til NRK at voksne skylder barna å gi dem skikkelig skoleforhold.

- Det skal legge grunnlag for livet, for en god oppvekst, yrkesvalg og sosial trygghet. Det vil forbygge for helseproblemer, rus og kriminalitet og ikke minst arbeidsledighet. Og hvorfor legge ned dynamiske og velfungerende skoler?, avslutter Ellen Cathrine Mork-Knudsen spørrende.

Risum-problemer over flere år

Risum ungdomsskole skole ble i fjor jevnet med jorda etter at det var oppdaget enorme mugg- og råteskader i 2006, da skolen ble delvis fraflyttet.

Elevene har siden vært spredd på mange ulike steder i Halden, og har dels tilhold i lokaler i sentrum og dels på Fredriksten festning.

Når en ny skole skal stå klar på Risum er ikke klarlagt.

- Det grunnlaget elevene får i grunnskolen er viktig for at de skal lykkes i videregående. Det dummeste en kan gjøre er at de unge ikke får en god start på voksenlivet. Det kan man måtte betale en høy pris for i åra som kommer, sier Engeset til Halden Arbeiderblad.

KFU i Halden legger opp tiol et stormøte om Halden-skolene i mai i år. De håper å få tidligere statsråd Gudmund Hernes som deltaker på stormøtet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Spyttet på ansatte

    En mann og en kvinne ble pågrepet av politiet i natt, etter at mannen spyttet i ansiktet på ansatte ved Burger King i Halden. Da politiet ankom ble det berusede paret i 20-årene kranglete med politiet, og de er blitt anmeldt.

  • Valgte feil gir

    En uheldig sjåfør rygget inn i en politibil i Fredrikstad kl 3:30 i natt. Under en rutinekontroll ble en bil stanset av politiet. Sjåføren var edru og fikk kjøre videre, men satte ved uhell bilen i feil gir og rygget dermed på en politibil. Det blir ingen anmeldelse, og begge parter skrev skademelding.