Hopp til innhold

Halden-reaktoren får tre nye år

Regjeringen gikk i statsråd fredag inn for å videreføre Halden-reaktoren i tre nye år fra 1.1.2009.

Halden-reaktoren

Atomreaktoren i Halden har plass inne i Månefjellet (bildet). Haldenprosjektet er det største internasjonale forskningsprosjektet i Norge, med et budsjett på ca 400 mill. kr. for neste treårsperiode.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Regjeringen fremmet i Statsråd 31. oktober en tilleggsproposisjon til St.prp. nr. 1 (2008-09) om videreføring av Haldenprosjektet for en ny treårsperiode fra 1.1.2009.

Regjeringen gir støtte til videreføring av Prosjektet forutsatt at Institutt for Energiteknikk ( IFE ) får konsesjon for drift av de nukleære anleggene i Halden og på Kjeller fra 1. januar 2009.

Regjeringen vil om kort tid fastsette en kongelig resolusjon om slik konsesjon.

Regjeringen ga klarsignal

Haldenprosjektet er et internasjonalt forskningssamarbeid på kjernekraftsikkerhet, i regi av OECDs Kjerneenergibyrå (NEA).

Institutt for energiteknikk, IFE Halden

Haldenprosjektet feirer i år 50-årsjubileum og har vært drevet uavbrutt siden 1958.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det drives av Institutt for Energiteknikk (IFE) og omfatter i dag over 100 kraftselskaper, leverandørbedrifter, forskningsinstitusjoner og sikkerhetsmyndigheter fra 18 land.

Regjeringen gir sin tilslutning til at Institutt for energiteknikk inngår avtale om videreføring av norsk deltakelse i Haldenprosjektet.

Regjeringen foreslår også en økning av det øremerkede bidraget til Prosjektet med 4 mill.kr., til 36,5 mill.kr. årlig, totalt 109,5 mill. kr over treårsperioden.

Største internasjonale forskningsprosjektet i Norge

Haldenprosjektet er det største internasjonale forskningsprosjektet i Norge, med et budsjett på ca 400 mill. kr. for neste treårsperiode.

Prosjektet har to hovedområder; sikkerhetsrelatert brensel- og materialforskning knyttet til Haldenreaktoren og kontrollromsforskning knyttet til IFEs MTO (Menneske-Teknologi-Organisasjon) laboratorier.

Haldenprosjektet feirer i år 50-årsjubileum og har vært drevet uavbrutt siden 1958.

Viktig atomsikkerhets-forskning

Regjeringen slår fast at Haldenprosjektet er viktig for internasjonal atomsikkerhets-forskning og for norsk industri.

Regjeringen viser i denne sammenheng til det internasjonale utvalg nedsatt av Forskningsrådet (Hervik-utvalget) for å evaluere den samfunnsøkonomiske nytteverdien av IFEs virksomhet ved reaktorene på Kjeller og i Halden.

Utvalget konkluderte i sin rapport tidligere i år med at den samfunnsmessige nytteverdi knyttet til reaktorene er betydelig og langt større enn kostnadene ved fortsatt drift.

De viktigste gevinstene er i følge Utvalget Prosjektets bidrag til internasjonal atomsikkerhet, atomulykkesberedskap, sikring av nærområdene og kompetanse-overføring til norsk næringsliv.

Stor internasjonal interesse

Regjeringen viser videre til at den internasjonale interessen for Prosjektet er stor. Alle deltakerland er positive til å fortsette samarbeidet og IFE tar sikte på å få med nye land i neste periode.

OECD NEA fremhever i en egen uttalelse i år Haldenprosjektet og IFEs eksperimentalmiljø i Halden som en unik og meget verdifull ressurs for internasjonalt sikkerhetsarbeid, som det er av stor betydning å opprettholde og videreutvikle fremover.