Hopp til innhold

Halden-reaktor var mulig terrormål

Atomreaktorene i Halden og på Kjeller står som mulige terrormål i manifestet til Anders Behring Breivik. Institutt for energiteknikk (IFE) har nå skjerpet sikkerheten.

Institutt for energiteknikk, IFE Halden

Lokalene til Institutt for energiteknikk i Halden

Foto: Rainer Prang / NRK

Atomreaktorene i Halden og på Kjeller var blant målene for mulige kommende terroraksjoner. Det kommer frem i manifestet til Anders Behring Breivik, skriver Romerikets blad.

LES OGSÅ:

Atomreaktor i Halden på lista

I manifestet som ble sendt ut i forkant av terrorhandlingene fredag 22. juli, beskriver Behring Breivik flere angrep han mener kunne utføres for å stanse multikulturalismen i Vest-Europa.

Mange av atomreaktorene i Europa står på lista hans over mulige terrormål.

Atomreaktoren i Halden og reaktoren til Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller i Skedsmo er begge trukket frem i manifestet.

Atomreaktor på Kjeller
Foto: Morten Holm / SCANPIX

Øker sikkerheten

Etter bombeeksplosjonen i Oslo fredag økte IFE beredskapen ved atomreaktoren.

Informasjonssjef ved Institutt for energiteknikk, Viktor Wikström, bekrefter at sikkerheten ved anleggene er økt, og at det kan bli aktuelt å endre på rutiner.

– Vi økte beredskapen allerede før vi visste hva dette var, og har en pågående vurdering av sikkerhetsrisikoen ved reaktorene. Når du ser hva enkeltindivder er i stand til blir man jo skremt, sier han.

Nils Bøhmer

- Det må gjøres en grundig gjennomgang av sikkerhetsrutiner for atomreaktorer, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Han mener man blir nødt til å gjøre seg helt nye tanker rundt sikkerhet i tiden som kommer.

– Det utenkelige har jo skjedd, og det innebærer at vi må gå tenke nytt på hvilke muligheter som faktisk kan skje, sier Wikström til NRK.no.

– Må tenke nytt

Også Bellona peker på behovet for å fokusere på nye sikkerhetstiltak.

– Etter både Fukushima-ulykken i Japan og de forferdelige hendelsene i Oslo og på Utøya, må det gjøres en grundig gjennomgang for å se om man kan gjøre noe nytt, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

Han sier de ikke har hatt slike hendelser i bakhodet når sikkerhetstiltakene rundt atomreaktorene ble utformet.

– Det er derfor viktig at dette nå gås gjennom på nytt med de erfaringene som vi har hatt det siste året, påpeker Bøhmer.