NRK Meny
Normal

Halden på innovasjonstoppen

Halden er en av landets mest innovative regioner, ifølge en fersk rapport fra Norsk Institutt for By- og Regionforskning. Både høgskolen, gründermiljøer og det offentlige har bidratt til nyskapingsløftet.

Høgskolen i Halden

Høgskolen i Halden, forskningsinstitutter og det offentlige har stått sammen om å fremme nyskapning i regionen.

Foto: Rainer Prang

Ifølge Norsk Institutt for By- og Regionforskning (NIBR) er Halden en region til etterfølgelse når det gjelder innovasjon.

Dieter Hirdes er prosjektleder for NCE Smart Energy Markets, som er en av bedriftene som er involvert i innovasjonsarbeidet som legges ned i Halden. Han sier dette er det ønskede resultatet av et flere år langt samarbeid mellom høyskolen, gründermiljøer og det offentlige.

Nyskapende samarbeid

Næringslivet i Halden har i løpet av de siste fem til sju årene har jobbet målrettet sammen med forskningsinstitutter og høyskolen for å få til forskningsbasert nyskaping i næringslivet.

Dieter Hirdes mener dette er grunnen til at Halden nå blir trukket frem.

Høgskolen i Halden
Foto: Bjørn Johannessen/Høgskolen i Østfold

– Næringsrettet forskning og utdanning resulterer i at det skapes nye tjenester, produkter og arbeidsplasser, sier Dieter Hirdes til NRK.no.

Økonomisk støtte fra det offentlige har vært avgjørende for at næringsmiljøet i Halden har kunnet fornye seg. I tillegg til støtte fra kommunen har arbeidet har fått tilskudd fra både Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Østfold fylkeskommune.

– Bare begynnelsen

Anerkjennelsen fra Norsk Institutt for By- og Regionforskning viser at Haldens næringslivssatsing har vært vellykket, men ifølge Hirdes jobben er slett ikke ferdiggjort.

– Dette er bare begynnelsen - innovasjon er en kontinuerlig prosess. Den som ikke fornyer tilbudet til markedet og kundene sine, blir hengende etter konkurrentene, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: