NRK Meny
Normal

– Elever rammes hardt av nedleggelse

Halden mister en skole og flere programfag hvis fagfolk får det som de vil. I dag ble planene for hvor mange skoler vi skal ha og hva de skal inneholde lagt frem.

Risum videregående skole, Halden

LEGGES NED: Fagfolk vil legge ned Risum og legge ned linjer. Det kom frem da skolebruksplanen ble lagt frem i dag.

Foto: Rainer Prang

I mai i år ble de første planene for den såkalte skolebruksplanen lagt frem og Halden fikk svarteper, ifølge rektor Arild Rød. I dag ble den endelige planen lagt frem og Halden mister både skole og linjer.

– Vi er skuffet, sier han til NRK i dag.

– Går utover elvene

En prosjektgruppe har siden i fjor jobbet med hvordan skolene her i fylket skal været i fremtiden, hvor mange de skal være og hva de skal inneholde av linjer.

Forfallet er stort, mange av skolene er umoderne og elevantallet er på vei ned. I dag ble det lagt frem en slagplan for å møte disse behovene.

Arild Rød

SKUFFET: Rektor ved Halden videregående skole, Arild Rød, er skuffet over at Halden mister skole og linjer.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I Halden betyr det at Risnes legges ned og selges, bygg og anleggsfag og idrett flyttes til Porsnes, mens musikk, dans og drama og restaurant og matfag legges ned.

– Vi håper på et annet utfall og håper nå at politikerne vil gjøre noe. Vi må sette vår lit til dem. I alle familier tar man godt videre på lillebror. Nå håper jeg at de ser at Halden har behov som må ivaretas.

Rød understreker at det først og fremst er elevene som taper.

– Elevene får lengre kjøreavstand og de elevene vi er kontakt med sier at skolevei er viktig. Flere elever har begynt i Fredrikstad og Sarpsborg, men vil gå i Halden for de er lei av lange dager. De får mye lengere arbeidsdag og mindre tid til skolearbeid. Frafaller jo en av konsekvensene her, sier han.

– Er du sint?

Det er ingen vits i å bli sint, men Halden har «Gud med oss »i byvåpenet, mulig vi må bytte det til «Gud hjælpe oss».

– Vanskelig

Egil Olsen

GJENNOMTENKT: Prosjektleder Egil Olsen sier de har gjort nøye vurderinger rundt skole og linjer i Halden.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Politikerne skal behandle skolebruksplanen i desember. Prosjektleder Egil Olsen, sier det har vært vanskelig å gjøre valg i Halden.

– Det har vært vanskelig. Halden er en skole og en region med store arealer, og det bor en del elever i utkanten av Halden, blant annet ved svenskegrensa og Aremark. Det har vært en del utfordringer knyttet til det å legge ned fag, men disse er avveid og vi har landet på en løsning.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Strømmen er tilbake i Fredrikstad

    Klokken 13.53 opplyser Hafslund til NRK at alle kundene som var rammet av strømbrudd i Fredrikstad og Hvaler skal ha fått tilbake strømmen. Hafslund vet foreløpig ikke hva som førte til strømbruddet.