NRK Meny
Normal

Halden mangler leger

Helsetilsynet reagerer på at det knapt finnes ledige fastlegeplasser i Halden.

Lege, illustrasjonsbilde
Foto: ScanStockPhoto

Helsetilsynet i Østfold skal for tredje gang på to år se på fastlegedekningen i Halden kommune.

I enkelte perioder har det ikke vært ledige plasser å oppdrive hos fastlegene i byen, og fylkeslege Elisabeth Markhus er bekymret over situasjonen.

- Det som er mest bekymringsfullt, er situasjonen til Halden kommunes befolkning, at de ikke har den tilgjengeligheten til fastlegetjenester som de har krav på, sier Markhus.

Antallet fastleger i Halden har ikke endret seg siden 2001, selv om befolkningen har økt med nærmere 1000.

En lege ledig

I enkelte perioder har det ikke vært en eneste plass hos fastlege å oppdrive, og folk har måttet stå på venteliste hos kommunen. Ifølge Navs oversikt over ledige fastleger er det kun 14 ledige plasser hos en lege i byen nå. 

Kommunelege i Halden Halvard Bø har vært klar over situasjonen lenge.

- Jeg innrømmer at dette burde vi ha klart å løse tidligere, men vi har tatt tak i det nå, og håper at vi snart skal være ferdig med de problemene vi har slitt med det siste året, sier Bø.

Skaffer flere leger

Halden kommune har allerede søkt og fått godkjent en ny legehjemmel og håper å ha den nye legen på plass i løpet av februar. Opprinnelig var målet å ha denne stillingen besatt i løpet av 2006.

I tillegg skal kommunen søke om enda en legehjemmel neste år.

- Det vil være nok til å dekke behovet, men om det er nok til å sikre tilstrekkelige byttemuligheter, kan nok diskuteres. Det vil jo hele tiden være en utvikling som må følges nøye. 

- Vi må også være sikre på at vi kan ta tak i det så fort vi ser antydning til at det kan være få plasser, sier Bø.

Sjekk fastlegeplasser der du bor!

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dansk spiss til Sarpsborg 08

    Den danske spissen Ronnie Schwartz har skrevet toårskontrakt med Sarpsborg 08. 28-åringen har spilt i Frankrike og Danmark.

    Ronnie Schwartz
    Foto: Sarpsborg 08