NRK Meny
Normal

Halden havn nær godkjenning

Den kommunale havna i Halden er nær en godkjenning etter internasjonal sikkerhetsstandard. Sikkerhetsgjerdene er på plass, kun detaljer mangler.

Havn
Foto: Rainer Prang / NRK

Halden kommunale havn mistet retten til å ta imot skip i internasjonal skipstrafikk i november 2006.

Den internasjonale loven ”The International Ship and Port Facility Code (ISPS) er gjort gjeldende i norske havner fra 1. juli 2004.

De nye sikkerhetsreglene betyr at kaier og sjøområdet som anløpes skal gjerdes inn og overvåkes.

 

Havn
Foto: Rainer Prang / NRK

Saugbrugs betaler

I og med at den kommunale havna mistet retten til å ta imot skip i internasjonal skipstrafikk var papirprodusenten Norske Skog Saugbrugs nødt til å få landet tømmer til produksjonen på havna i Sarpsborg, som ble fraktet videre på lastebil til Halden.

For bedriften var dette en dyr og dårlig løsning, og Saugbrugs varslet Halden kommune om at de ville betale for at sikkerhetsordningen ved den kommunale havna ble fulgt etter internasjonale regler.

Det er kjøpt inn mobile gjerder til havna, og Saugbrugs har tilbudt seg å sørge for at sikkerheten, som også innbefatter overvåkning av last og personell på kaia, foretas av mannskapene som har tilsvrarende funksjoner på bedriftens eget kaianlegg, der papiret fra produksjonen skipes ut.

Tømmerbil
Foto: Rainer Prang / NRK

- Nær godkjenning

- Vi har vært i Halden og ved selvsyn sett på de løsningene Halden kommune og Saugbrugs ser for seg. Fra vårt ståsted ser dette bra ut, men det mangler fortsatt noe for at vi skal kunne godkjenne dette, slik IMO-kravene foreligger, sier Kystverkets Arne Brathu til NRK.

Han peker på at den nordre delen av den kommunale havna ikke er tilstrekkelig sikret med inngjerding, og imøteser at dette følges opp fra kommunens side, før en endelig godkjenning gis.

- Vi synes ordningen det legges opp til er god. Norske Skog Saugbrugs har kompetanse på ISPS-sikring fra sin egen havn på Sauøya, og det eneste som nå mangler er at inngjerdingen blir gjort fullstendig, sier Braathu. 

Trenger tømmer

Totalt bruker Saugbrugs 800 000 kubikkmeter tømmer og flis i sin papirproduksjon årlig. Det tilsvarer et dagsbehov på rundt 2 000 kubikkmeter.

På grunn av mildvær har det i vinter vært nærmest umulig å få tømmer ut fra norske og svenske skoger, og importtømmer fra utlandet har vært løsningen.

Enkelte år har Norske Skog Wood, som leverer tømmer til selskapets norske papirfabrikker, levert opp mot 100 000 kubikkmeter av det totale forbruket til fabrikken i Halden.

Det aller meste av Wood-tømmeret kommer fra Baltikum, og har vært losset på Halden havn. De siste tømmertransportene pr. båt er imidlertid dirigert til Sarpsborg og videretransportert med lastebiler.

- Vi leter med lys og lykt etter tømmer innen hele konsernet. Når vi eventuelt får en båttransport med tømmer hit til oss vet jeg ikke i øyeblikket, sier informasjonssjef Erik Sandersen ved Saugbrugs til NRK.
Det er et akutt behov for tømmer i flere av Norske Skogs bedrifter, og  tømmerlagrene i Norge er historisk lave. Det førte blant annet til at en papirmaskin på Norske Skogs fabrikk i Skogn ble stoppet i begynnelsen av januar i år.  

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK