NRK Meny
Normal

Halden havn nær godkjenning

Den kommunale havna i Halden er nær en godkjenning etter internasjonal sikkerhetsstandard. Sikkerhetsgjerdene er på plass, kun detaljer mangler.

Havn
Foto: Rainer Prang / NRK

Halden kommunale havn mistet retten til å ta imot skip i internasjonal skipstrafikk i november 2006.

Den internasjonale loven ”The International Ship and Port Facility Code (ISPS) er gjort gjeldende i norske havner fra 1. juli 2004.

De nye sikkerhetsreglene betyr at kaier og sjøområdet som anløpes skal gjerdes inn og overvåkes.

 

Havn
Foto: Rainer Prang / NRK

Saugbrugs betaler

I og med at den kommunale havna mistet retten til å ta imot skip i internasjonal skipstrafikk var papirprodusenten Norske Skog Saugbrugs nødt til å få landet tømmer til produksjonen på havna i Sarpsborg, som ble fraktet videre på lastebil til Halden.

For bedriften var dette en dyr og dårlig løsning, og Saugbrugs varslet Halden kommune om at de ville betale for at sikkerhetsordningen ved den kommunale havna ble fulgt etter internasjonale regler.

Det er kjøpt inn mobile gjerder til havna, og Saugbrugs har tilbudt seg å sørge for at sikkerheten, som også innbefatter overvåkning av last og personell på kaia, foretas av mannskapene som har tilsvrarende funksjoner på bedriftens eget kaianlegg, der papiret fra produksjonen skipes ut.

Tømmerbil
Foto: Rainer Prang / NRK

- Nær godkjenning

- Vi har vært i Halden og ved selvsyn sett på de løsningene Halden kommune og Saugbrugs ser for seg. Fra vårt ståsted ser dette bra ut, men det mangler fortsatt noe for at vi skal kunne godkjenne dette, slik IMO-kravene foreligger, sier Kystverkets Arne Brathu til NRK.

Han peker på at den nordre delen av den kommunale havna ikke er tilstrekkelig sikret med inngjerding, og imøteser at dette følges opp fra kommunens side, før en endelig godkjenning gis.

- Vi synes ordningen det legges opp til er god. Norske Skog Saugbrugs har kompetanse på ISPS-sikring fra sin egen havn på Sauøya, og det eneste som nå mangler er at inngjerdingen blir gjort fullstendig, sier Braathu. 

Trenger tømmer

Totalt bruker Saugbrugs 800 000 kubikkmeter tømmer og flis i sin papirproduksjon årlig. Det tilsvarer et dagsbehov på rundt 2 000 kubikkmeter.

På grunn av mildvær har det i vinter vært nærmest umulig å få tømmer ut fra norske og svenske skoger, og importtømmer fra utlandet har vært løsningen.

Enkelte år har Norske Skog Wood, som leverer tømmer til selskapets norske papirfabrikker, levert opp mot 100 000 kubikkmeter av det totale forbruket til fabrikken i Halden.

Det aller meste av Wood-tømmeret kommer fra Baltikum, og har vært losset på Halden havn. De siste tømmertransportene pr. båt er imidlertid dirigert til Sarpsborg og videretransportert med lastebiler.

- Vi leter med lys og lykt etter tømmer innen hele konsernet. Når vi eventuelt får en båttransport med tømmer hit til oss vet jeg ikke i øyeblikket, sier informasjonssjef Erik Sandersen ved Saugbrugs til NRK.
Det er et akutt behov for tømmer i flere av Norske Skogs bedrifter, og  tømmerlagrene i Norge er historisk lave. Det førte blant annet til at en papirmaskin på Norske Skogs fabrikk i Skogn ble stoppet i begynnelsen av januar i år.  

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker øker tabell-ledelsen

    Greåker innebandy slo Sveiva 8–5 i toppoppgjøret i innebandyens eliteserie i dag. Laget leder serien, fem poeng foran Sveiva på andreplass. Fredrikstad-laget Slevik ligger på tredjeplass, seks poeng bak Greåker, men med en kamp mindre spilt.

  • Sendt til sykehus etter ulykke

    Føreren av en bil som kolliderte med et tre på Vikaneveien i Fredrikstad er nå ute av bilen. Politiet skriver på Twitter at føreren er ve bevissthet og blir kjørt til sykehuset Østfold Kalnes.