NRK Meny
Normal

Halden fengsel med egen restaurant

Halden fengsel har fått egen restaurant. I dag åpnet spisestedet "Ærlig mat" i fengselet. Maten og driften står de innsatte for.


(K1)Halden fengsel har fått egen restaurant. I dag åpna spisestedet "Ærlig mat" i fengselet, maten og driften står de innsatte for.>

Fidan Haziraj drømmer om å kunne drive sin egen restaurant når han slipper ut av fengsel.

Yngve Mathisen

Faglærer Yngve Mathisen sier det er positivt for de innsatte å kunne ta fagbrev.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Faglærer for restaurant- og matfag i Halden fengsel, Yngve Mathisen, sier at ideen om en restaurant kom i februar 2014.

– Vi hadde en idé om å starte en restaurant innenfor murene, som den første i Skandinavia. Vi fikk positive tilbakemeldinger fra ledelsen, og vi begynte planleggingen. Det har vært en reise i tålmodighet, men vi har fått midler til utstyr; bord, stoler - alt som trengs for å drive en restaurant, sier han.

Alle som jobber i restauranten, er innsatte. Faglæreren sier at han håper det vil være mellom fire og seks personer som skal drive restauranten. De innsatte kan gå både første og andre året på videregående skole, eller ha en læretid på to år.

– Det beste som kunne skje

Åpning av Ærlig mat

Restauranten ble åpnet med klipping av snor.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

En av de innsatte som jobber i restauranten er Fidan Haziraj. Han legger elegant opp forretten han skal servere: salmalaks marinert med granskudd. Den skal serveres med dillmajones, reddik og knekkebrød.

Haziraj synes det er kjekt at de nå starter restaurant.

– Jeg synes det er det beste som kunne skje for innsatte i Halden fengsel. Det er så viktig å ha flere ben å stå på for dem som ønsker å gjøre noe videre med livet sitt.

– At muligheten er her nå, er kjempebra. Nå står det på viljen og ikke at det ikke er noe tilbud, sier han mens han danderer maten.

Vil stå på egne ben

Ærlig mat

Foreløpig skal restauranten være åpen kun ved spesielle anledninger.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Haziraj sier han er veldig interessert i mat og har erfaring fra før av.

– Jeg har drevet delikatessebutikk og kan litt om spekemat og oster. Etter at jeg møtte læreren i fengselet, har bare lidenskapen for mat eksplodert. Nå er jeg kjempeglad for at jeg får muligheten til å stå her og lage mat. Og få med et fagbrev etter hvert, sier han.

Han har en drøm om å jobbe med mat når han slipper ut av fengsel.

– Jeg har en drøm om å kunne stå på egne ben og jobbe for meg selv. Kunnskapen vi får her er så stor, at vi kan drive selv. Men om ikke det går, er det fullt mulig å jobbe for noen andre og få enda mer erfaring, sier han.

Kun ved spesielle anledninger

Restauranten skal være i drift ved spesielle anledninger opplyser faglæreren.

– Det kan for eksempel være ved avslutninger eller kurs. Det kan være ansatte og besøkende i fengselet som er her i forbindelse med omvisninger, konferanser, kurs og slike ting. Vi håper også vi kan ha litt åpent på kveldstid i forbindelse med konserter og bokbad og slike ting, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.

  • Tatt i 178 km/t i 90-sone

    Politiet har anmeldt og beslaglagt førerkortet til en sjåfør i 40-årene ved Hærland i Eidsberg. Politiet gjennomførte en snittmåling på E18 og føreren ble målt til 178 km/t i en 90-sone.