Hopp til innhold

Hafslund-anlegg avhengig av Enova

Hafslund planlegger å investere 600 millioner i et nytt varmeenergianlegg hos Borregaard i Sarpsborg, men er avhengig av støtte fra Enova.

Hafslund

Borregaard har et varmeenergibehov på 1 000 GWh. Anlegget som Hafslund skal bygge vil få kapasitet til å levere totalt 480 GWh. Dette skal leveres som topplast til Borregaards fabrikk, Glomma Papp og til fjernvarmeanlegget i Sarpsborg.

Foto: Bendiksby, Terje, Terje Bendiksby / SCANPIX

Anlegget Hafslund skal bygge skal levere til Borregaards fabrikk, Glomma Papp og til fjernvarmeanlegget i Sarpsborg.

- Dette anlegget skal Hafslund eie og drive. Vi vil i praksis kjøpe damp fra Hafslunds anlegg, som er plassert på vårt område. I tillegg har vi egne anlegg for energigjenvinning som vi benytter til energi i dag, sier kommunikasjonssjef hos Borregaard, Tone Horvei Bredal, til Teknisk Ukeblad .

Les også:
Borregaard får EU-millioner
Biodieselprodusent vil ikke gi opp
– Regjeringen roter med begrepene

Industri

Det nye Hafslund-anlegget vil erstatte bruk av tungolje med fornybare og miljøvennlige kilder – i all hovedsak bark og flis fra prosessene til Borregaard (bildet).

Foto: Rainer Prang / NRK

Trenger hjelp fra Enova

Ifølge administrerende direktør Pål Mikkelsen i Hafslund Miljøenergi er selskapet avhengig av å få rammebetingelser på plass for at prosjektet skal realiseres.

-Støtten er helt avgjørende. Den er utløsende. Siste nytt fra Enova er at den skal behandles i styret i desember, men det har vært utsatt et par ganger. Vi håper den kommer til behandling da, sier han til Teknisk Ukeblad.

Investeringen på 600 millioner kroner er avhengig av en støtte på rundt 30 prosent for at selskapet skal sette i gang.

Redusert tungoljebehovet med 75 prosent

Borregaard etablerte i 1998/99 en varmeenergistrategi som gikk ut på å redusere energiforbruket, samt erstatte bruk av tungolje med fornybare og miljøvennlige kilder.

Siden den gang har Borregaard investert i bærekraftige energianlegg som til sammen har redusert behovet for bruk av tungolje med hele 75 prosent.

En ti år lang energistrategi er nå i ferd med å fullføres i Borregaard Sarpsborg.

Det nye biobaserte topplastanlegg til 600 millioner kroner skal erstatte dagens oljekjeler med miljøvennlig energi.

Dermed dekkes i hovedsak alt dampbehov i Borregaard av fornybare kilder og avfall, og selskapets CO2-utslipp reduseres med ytterligere 80.000 tonn.

Begrep:

Borregaard har i dag et varmeenergibehov på rundt 1 000 GWh i form av damp. Dampbehovet svinger over tid.

Det kontinuerlige effektbehovet kalles grunnlast, mens topplast er periodevis behov utover grunnlast.