Livsfarlig hærverk på Østfoldbanen

200-liters plasttønner og grove jernstenger har de siste dagene blitt plassert på togsporet ved Askim stasjon.

Jernstang på Østfoldbanen

JERNSTANG: Denne grove jernstangen ble funnet midt i sporet ved Askim stasjon.

Foto: NSB

– Dette kan i verste fall føre til avsporing og alvorlige ulykker, sier områdedirektør for Jernbaneverket Øst, Knut Darre Christiansen.

Med få dagers mellomrom er det avdekket tre tilfeller av livsfarlig hærverk på Østfoldbanens østre linje ved Askim stasjon. Bildemateriale fra dashbordkameraet til NSB, viser at 200-liters plasttønner og grove jernstenger er blitt plassert midt i sporet. Jernbaneverket advarer nå på det sterkeste mot livsfarlige aktiviteter som i verste fall kan føre til avsporing og alvorlige ulykker.

Plasttønne i sporet

PLASTTØNNE: Denne 200-liters plasttønnen ble også funnet i sporet på Østfoldbanen.

Foto: NSB

– Folk kan bli drept

Områdedirektøren sier at hendelsene kan føre til farlige situasjoner.

– I verste fall kan togene spore av. I tillegg kan disse gjenstandene bli truffet av toget som har en hastighet på 80 til 90 km/h. Disse gjenstandende vil da fly av gårde og treffe andre ting, og en kan jo bare tenke seg hvilke konsekvenser det kan få - i verste fall dødsfall.

Christiansen forteller videre at hendelsene er farlig både for folk som ferdes i nærheten av sporet, og personene som befinner seg på toget.

Det er ikke meldt om noen skader fra togene som kjørte på gjenstandene som befant seg i sporet.

Politianmeldes

Alle hendelsene har skjedd i området ved næringsparken ved Askim stasjon. Jernbaneverket ser alvorlig på hendelsene, og hærverket er politianmeldt.

– Vi forutsetter at blir etterforsket, og hvis det kun handler om ubetenksomme guttestreker, håper jeg at vi kan få tatt en prat med de involverte, sier Christiansen.

Ber foreldrene følge med

Jernbaneverket oppfordrer foreldre og foresatte om å forklare barna at ulovlig ferdsel i sporet er forbundet med livsfare og at jernbaneanlegg ikke er egnet som lekeplass.