NRK Meny
Normal

Hadde Kalashnikov i baksetet

25-åringen påsto at skiltene falt av bilen underveis, at han ikke visste at de lå et automatgevær i bilen, og at han hadde tatt over rattet for en kamerat etter at bilen ble målt til 147 km/t i 100-sonen på E6.

Kalasjnikov

Retten fant det vanskelig å tro at mannen ikke visste at det lå en 'ikke forskriftsmessig plombert' automatrifle i en eske i baksetet. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Ho / REUTERS

Halden tingrett vurderte fire tiltalepunkter, da den 25 år gamle utenlandske statsborgeren med bosted i Strømstad var oppe i retten. Dommen ble avsagt dagen etter rettsmøtet den 7. mai.

Den tiltalte møtte ikke i retten, men tre vitner ga sin forklaring, og en rekke beviser ble lagt fram av aktoratet.

Hevdet han ikke visste om våpenet

Våpenet, en militær automatrifle av typen Kalashnikov, ble oppdaget da mannen passerte grensa ved Svinesund den 11. november i fjor. Han sa i retten at han hadde lånt bilen av en venn, og at det var vennen som hadde plassert esken med våpenet i bilen. Han hevdet at han ikke visste om esken, og hva den inneholdt. Retten mente at en så stor eske plassert i baksetet på en bil er vanskelig å overse.

– Skiltet falt av

I romjula i fjor ble han oppdaget i en BMW ved Svinesundparken i Halden. Den svenskregistrerte bilen hadde ikke skilter foran. I retten mente han at skiltet hadde falt av under fart, og at han ikke kunne klandres for dét. Tingretten delte ikke hans oppfatning.

Høy fart og falsk ID

Til slutt gikk det vel fort for seg under en biltur på E6 den 24 mars i år. Varebilen han kjørte ble målt av en UP-betjent til godt over lovlig hastighet på 100 km/t på E6 ved Sarpsborg. Politiet fulgte etter bilen, og ga tegn til at den skulle stoppe. 25-åringen fortalte retten at han i forkant hadde byttet plass med bilens sjåfør, siden han ikke hadde førerkort.

Til det sa retten at de «kan vanskelig se at to menn klarer å skifte plassering i bilen på det korte tiden det tok for politibetjenten å kontakte vedkommende i førersetet.»

Mannen ble også funnet skyldig i å oppgi falskt navn til politiet etter kjøringen.

Bot eller fengsel

For alt dette må mannen betale en bot på 21.000 kroner, eller sone 42 dager i fengsel. Han mister også retten til å kjøre bil i Norge i seks måneder.

En eventuell inndragning av våpenet skal avgjøres i en separat straffesak, står det i dommen fra Halden tingrett.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ønsket å være synlige, ble svindlet

    Det var et ønske fra enkelte avdelinger i Teknisk etat i Halden kommune om å være synlige for befolkningen, som ledet kommunen inn i svindelen til Det Norske Kartselskapet. Det forteller lederen for Kommunikasjon og service, Martin Vik. Det Norske Kartselskapet skal ha svindlet 600 000 kroner fra kommunen mellom 2012 og 2013.

  • Beslagla 500 kartonger

    Tollerne på Ørje stanset i natt en bil og beslagla 100.000 sigaretter. Politiet har pågrepet en estlender som er på vei til arrest og avhør.