NRK Meny
Normal

Hadde Kalashnikov i baksetet

25-åringen påsto at skiltene falt av bilen underveis, at han ikke visste at de lå et automatgevær i bilen, og at han hadde tatt over rattet for en kamerat etter at bilen ble målt til 147 km/t i 100-sonen på E6.

Kalasjnikov

Retten fant det vanskelig å tro at mannen ikke visste at det lå en 'ikke forskriftsmessig plombert' automatrifle i en eske i baksetet. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Ho / REUTERS

Halden tingrett vurderte fire tiltalepunkter, da den 25 år gamle utenlandske statsborgeren med bosted i Strømstad var oppe i retten. Dommen ble avsagt dagen etter rettsmøtet den 7. mai.

Den tiltalte møtte ikke i retten, men tre vitner ga sin forklaring, og en rekke beviser ble lagt fram av aktoratet.

Hevdet han ikke visste om våpenet

Våpenet, en militær automatrifle av typen Kalashnikov, ble oppdaget da mannen passerte grensa ved Svinesund den 11. november i fjor. Han sa i retten at han hadde lånt bilen av en venn, og at det var vennen som hadde plassert esken med våpenet i bilen. Han hevdet at han ikke visste om esken, og hva den inneholdt. Retten mente at en så stor eske plassert i baksetet på en bil er vanskelig å overse.

– Skiltet falt av

I romjula i fjor ble han oppdaget i en BMW ved Svinesundparken i Halden. Den svenskregistrerte bilen hadde ikke skilter foran. I retten mente han at skiltet hadde falt av under fart, og at han ikke kunne klandres for dét. Tingretten delte ikke hans oppfatning.

Høy fart og falsk ID

Til slutt gikk det vel fort for seg under en biltur på E6 den 24 mars i år. Varebilen han kjørte ble målt av en UP-betjent til godt over lovlig hastighet på 100 km/t på E6 ved Sarpsborg. Politiet fulgte etter bilen, og ga tegn til at den skulle stoppe. 25-åringen fortalte retten at han i forkant hadde byttet plass med bilens sjåfør, siden han ikke hadde førerkort.

Til det sa retten at de «kan vanskelig se at to menn klarer å skifte plassering i bilen på det korte tiden det tok for politibetjenten å kontakte vedkommende i førersetet.»

Mannen ble også funnet skyldig i å oppgi falskt navn til politiet etter kjøringen.

Bot eller fengsel

For alt dette må mannen betale en bot på 21.000 kroner, eller sone 42 dager i fengsel. Han mister også retten til å kjøre bil i Norge i seks måneder.

En eventuell inndragning av våpenet skal avgjøres i en separat straffesak, står det i dommen fra Halden tingrett.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK
  • Dømt for voldtekt av datteren

    En mann i 40-årene er dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for voldtekt av sin egen datter. Mannen innrømmet ikke straffskyld da han møtte for tingretten i Fredrikstad i september. I retten hevdet datteren at anklagene hun tidlige hadde rettet mot faren hadde vært falske. En enstemmig tingrett fant likevel faren skyldig etter tiltalen.