Hopp til innhold

Habilitetsproblemer i Halden

Politikere i Halden kan være inhabile i saker knyttet til selskapet GrenseArena AS, mener ekspert.

Thor Edquist (H)

TRAKK TILBAKE PENGER. Høyre-ordfører Thor Edquist sponset selskapet GrenseArena as med 20.000 kroner i våres. Etter en forespørsel rundt hans habilitet fredag knyttet til ham og GrenseArena as, trakk han pengene tilbake.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Høyre i Halden kan ha skaffet seg et habilitetsproblem med sine nære forbindelser til eventselskapet GrenseArena as. Det sier Oddvar Overå, ekspert på kommunalrett og habiltet.

Overå er tidligere assisterende direktør på Stortinget og medforfatter av boka Kommunalrett, utgitt i 2002.

Høyres ordfører i Halden, Thor Edquist, ga tidligere i år selskapet 20.000 kroner av egen lomme og varaordfører Lena Karlsen (H) er daglig leder i et regnskapsbyrå som har GrenseArena AS som kunde.

- Tillit er et viktig begrep innen politikken, og for å si det på engelsk; "not only must justice be done - it must also appear to be done", sier Overå til NRK.

Oversatt til norsk betyr dette at rettferdighet ikke bare må skje, det må også vises at det skjer.

Les også:

- Ville sponse en god sak

GrenseArena AS ble startet i februar i år, og i følge Brønnøysundregistrene skal det private aksjeselskapet blant annet tilrettelegge for kultur- og idrettsarrangementer gjennom å markedsføre Halden og grenseregionen.

Høyre-ordfører Thor Edquist mente ideen bak selskapet var så god, at han i våres ga aksjeselskapet GrenseArena AS 20.000 kroner fra egen lomme.

Det skal ikke være snakk om kjøp av aksjer. Edquist selv har på bloggen sin sammenliknet det med å donere penger til en veldedig organisasjon.

Så langt har ikke "inhabilitet" vært noe offentlig tema knyttet til gaven, men da NRK spurte Edquist sist fredag om han oppfattet seg selv som habil i forhold til videre politisk behandling av GrenseArena AS svarte han at han var habil.

- Ja. Jeg har gitt en gave til et ideelt selskap, hvis eventuelle overskudd skal gå til lag og foreninger i Halden. Jeg ser ikke så stor forskjell på det eller om jeg hadde sponset et eller flere idrettslag.

Jeg mener det er bedre å skape noe som klubbene kan ha inntekt av fremover, slik for eksempel Halden skiklubb får overskudd fra Activum. I GrenseArena er det ingen lag som forfordeles, skrev Edquist i eposten klokka 14.10 fredag.

Trakk tilbake penger

Halvannen time senere fredag varslet Halden-ordføreren via en ny epost at han hadde trukket tilbake de 20.000 kronene.

- Vi har blitt enige om at de 20.000 kronene, som jeg ga GrenseArena AS fordi jeg syntes at det å skaffe idrettslag i Halden en potensiell inntektskilde var bedre enn direkte sponsing, tilbakeføres til meg. Så finner jeg et annet godt formål for de pengene.

Samtidig må jeg nevne at det ikke er noen hemmelighet at vi skal diskutere fremtidig driftsform for Allsang, siden dette er annonsert på kommunens hjemmesider.

At jeg opprinnelig ga gaven er heller ingen hemmelighet, da jeg opplyste HA, som skrev om det i våres, skriver Edquist i den siste av de to epostene fredag.

- Over grensen

Oddvar Overå er klar på at det å gi gaver til et privat selskap er et initiativ som bragte ordførereren i Halden over grensen for hva man kan kalle habil.

- Man kan også si, at når en person er opplagt inhabil, er det litt smakløst at vedkommende skal være med i behandlingen av saken i partigruppemøtene.

Jeg synes når du begynner å sponse av egen lomme, da er du over grensen, sier Overå til NRK.

Les også:

- Viktig å ta et steg tilbake

Haldens varaordfører, Lena Karlsen (H), er daglig leder i regnskapsfirmaet som ifølge Brønnøysundregistrene har GrenseArena as som kunde.

På forespørsel fra NRK svarer ordfører Thor Edquist at han mener de som er knyttet til regnskapsfirmaet ikke er habile verken til å behandle GrenseArena as i egen partigruppe eller politisk.

- Jeg har erklært meg inhabil, og deltar ikke i behanding av GrenseArena as i våre gruppemøter og heller ikke i politisk behandling, sier Karlsen til NRK.

Hun sier at det gjør hun i forhold i alle saker, der habilitet kan bli et spørsmål.

Oddvar Overå sier at det nettopp er viktig for politikere å ta et steg tilbake - framfor et steg fram - dersom det kan herske tvil om habilitet.

- Det er to ting som ligger bak inhabilitetsregelen. Det første er at det skal bidra til at det ikke blir tatt utenforliggende hensyn i avgjørelser.

Det andre er at du skal ha tillit til at det blir tatt upartiske avgjørelser, sier Andrå.

Tror ikke Høyre taper tillit

Høyre-ordfører Edquist gjentar på sin egen blogg "Glad i Halden" i helgen, at han mener det å gi en gave til GrenseArena AS var en gi god ide, og poengterer at det er viktig å være forsiktig når man er politiker.

- Det er lett å trå feil, men hvis jeg som ordfører blir inhabil ved å gi en pengegave til et ideelt selskap, kan jeg for eksempel heller ikke gi en gave til Frelsesarmeen, for de kommer med en byggesak om ikke så lenge. Det skal uansett bli interessant å få svaret, skriver han på bloggen.

Edquist frykter ikke at Høyre i Halden taper tillit i befolkningen, hvis noen av partiets medlemmer knyttet til GrenseArena AS direkte eller indirekte deltar i fremtidig behandling av selskapet i egen partigruppe eller i politiske utvalg.

- Nei, ikke når alle forstår at det er et ideelt selskap som forhåpentligvis vil generere inntekter til lag og foreninger i fremtiden.

Jeg synes det er flott at noen vil skape et slikt firma, for sponsormarkedet i Halden er ikke stort større enn det er i dag. Defor bør det utvikles aktiviteter som gir lag og foreninger økte inntekter i årene som kommer, sier han.

- Strides om habilitet

Oddvar Overå sier til NRK at det internt blant jurister er strid om hvem som er habile og inhabil i ulike saker, og om politikere med inhabilitet kan delta i partigruppenes møter.

- Det kan jo ofte være i partigruppene de reelle beslutningene tas. Men min mening er altså at det er vanskelig å være kategorisk på at forvaltningsloven gjelder i slike tilfeller.

Men de fleste er enige i at forvaltningsloven kanskje burde gjelde også for partigruppene. Loven gjelder per i dag kun for offentlige organer, sier han.

Når det gjelder forholdet med å sponse GrenseArena as, slik ordfører gjorde i våres, men nå på fredag trakk tilbake, mener Overå at det tenderer til å rammes av Forvaltningslovens paragraf 6, 2. ledd om "særegne forhold".

Allsang på grensen Halden

ALLSANG OG GRENSEARENA AS. På møtet ordfører Edquist har invitert partienes gruppeledere til mandag 16. september, skal styreformann i GrenseArena as orientere om tanken bak selskapet. Også forhold knyttet til Allsang på grensen, som står foran en reorganisering, skal tas opp på møtet.

Foto: Rainer Prang / NRK

GrenseArena as invitert til møte

I forrige uke inviterte ordfører Thor Edquist til et møte med gruppelederne i Halden kommunestyre vedrørende "Allsang på grensen" og GrenseArena as.

Opprinnelig var møtet satt til tirsdag, men på grunn av at det var vanskelig for GrenseArenas representant å stille til møtet den dagen, ble møtet skjøvet frem til mandag.

Nå skal styreleder i GrenseArena AS, Harald Kynningsrud, som også er en av eierne av selskapet , orientere gruppelederne om GrenseArena as.

Det pågår en diskusjon om hvordan Halden kommune skal håndtere TV-programmet "Allsang på grensen" for neste sesong. Rådmannen har varslet et behov for omorganisering av driften på grunn av kommunens dårlige økonomi.

GrenseArena as ble tidligere i år tildelt reklame og sponsorplakater til årets utgave av "Allsang på grensen", noe rådmannen selv innrømte var brudd på kommunens egne regler.

kommunens offisielle nettsider heter det om møtet per kl. 0940 mandag 16.09.2013:

"Ordfører har invitert gruppelederne til et møte mandag 16.9. Kl 16 i Formannskapssalen for å diskutere Allsangs fremtidige driftsform."

Til gruppelederne er følgende budskap sendt før møtet:

Agenda

1. Ordfører innleder om bakgrunnen for møtet.

2. Harald Kynningsrud informerer om selskapet Grensearena.

3. Jan-Erik Erichsen informerer om hvordan Drammen kommune har organisert sine events.

4. Eventuelt/ordet fritt