NRK Meny
Normal

Haabeth: – Ny jernbanetrasé avgjort for lengst

Fylkesordføreren har lite til overs for den tidligere NSB-sjefens utspill om at nytt dobbeltspor ikke bør gå innom Fredrikstad og Sarpsborg sentrum.

Ole Haabeth

OPPGITT: Ole Haabeth (Ap) sier det nye dobbeltsporet skal gå innom alle byene i ytre Østfold.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Dette var jo utredet for tre år siden. Da fastslo Jernbaneverket gjennom grundige utredninger at jernbanen bør gå gjennom både Fredrikstad, Sarpsborg, Halden og selvfølgelig Moss hvor man allerede er i gang med detaljplanlegging, sier Ole Haabeth (Ap) til NRK.

Tidligere NSB-sjef Osmund Ueland mener den beste løsningen er en kombinasjon av den tidligere lanserte Glommabanen, og at jernbanens nye dobbeltspor går rett frem fra Råde til Skjeberg.

Glommabanen

Tidligere NSB-sjef Osmund Ueland mener det nye dobbeltsporet bør gå rett fra Råde til Skjeberg, med Glommabanen som matetilbud i Fredrikstad og Sarpsborg.

Foto: Glommabanen AS

– Særinteresser i enkelte miljøer i Fredrikstad må vike for nasjonens og regionens beste, mener Ueland.

Knutepunkt på Rolvsøy

Glommabanen er et foreslått bybane-prosjekt mellom Fredrikstad, Sarpsborg og det nye sykehuset på Kalnes. For noen uker siden gikk KrF i Sarpsborg ut med støtte til dette, og foreslo et nytt sentralt kollektivknutepunkt på Rolvsøy.

– I dette viser de evne til å se at utviklingen lokalt nødvendigvis henger sammen med hva som skjer på den andre siden av kommunegrensen, at regionen ligger i et pressområde som gir muligheter.

Osmund Ueland

– Særinteresser i enkelte miljøer i Fredrikstad må vike for nasjonens og regionens beste, mener Ueland.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– De viser også ansvar for å utvikle regionen for fremtidig næringsvekst og innbyggerbehov, og at man som lokalpolitiker ikke sitter alene i en dump uavhengig av omverdenens og fremtidens utfordringer, sier Ueland.

– Skaper støy

Men fylkesordføreren påpeker at Østfold-politikerne har sagt nei også til Glommabanen, i alle fall på kort sikt.

– Vi har sagt at en gang i fremtiden kan kanskje dette være interessant, men det er kjempestore investeringer som må til og disse pengene finnes ikke i dag.

Haabeth er redd utspill som de fra Ueland og KrF i Sarpsborg kan gjøre mer skade enn nytte for jernbaneutbyggingen i fylket.

– Det skaper litt støy og man stiller litt spørsmål andre steder om Østfold egentlig ønsker en rask utbygging av et dobbeltspor, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.