NRK Meny
Normal

– Ikke noe problem om Avinor driver Moss lufthavn Rygge

Fylkesordfører Ole Haabeth ser ingen problemer med å la Avinor kjøpe og drifte Moss lufthavn Rygge.

Ole Haabeth

Fylkesordfører Ole Haabeth sier fylkeskommunen ikke har noen problemer med å la Avinor overta driften av Moss lufthavn Rygge.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

I går slo flyplassdirektør Pål Tandberg i driftsselskapet Rygge Sivile Lufthavn fast at det er umulig for private eiere å drive flyplassen, så lenge de må betale 30 millioner kroner i avgifter i året til Avinor.

– Avinor må senke avgiftene overfor Moss lufthavn Rygge eller overta flyplassen, sa han til NRK tirsdag.

Det er en løsning fylkesordfører Ole Haabeth i Østfold fylkeskommune føler seg komfortabel med.

– Hvorvidt dette er ønskelig fra de to store eierne vet jeg veldig lite om. Men for oss som fylkeskommune er det ikke noe problem om Avinor skulle bli eier, sier Haabeth.

Kjemper for «levelige vilkår»

Pål Tandberg

Direktør for Rygge Sivile Lufthavn foreslår at staten overtar Rygge lufthavn hvis ikke Avinors avgifter senkes.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Østfold fylkeskommune eier snaut fem prosent av selskapet som drifter Moss lufthavn Rygge. De to store eierne er Orkla og forretningsmannen Olav Thon.

Det var på et møte med næringsminister Monica Mæland i Moss i går at Rygge-sjef Pål Tandberg kom med den klare meldingen til myndighetene.

Fylkesordfører Haabeth forstår utspillet til Tandberg.

– Derfor har både Torp og Rygge, og politikerne i Vestfold og Østfold, kjempet for at man skal få mest mulig levelige vilkår, slik at man kan drifte videre, forteller Haabeth.

Thon og Orkla må avgjøre

Foreløpig har det ikke blitt opprettet kontakt med Avinor angående et eventuelt salg av flyplassen.

– Vi har kontakt mot sentrale myndigheter som en fylkeskommune, og som en utviklingsaktør. På eiersiden er det nok de store eierne som må ta avgjørelsen på om man ønsker et salg eller ikke, sier fylkesordføreren.

Avinor har forøvrig gått til sak mot Sandefjord lufthavn Torp for å få en juridisk avklaring på om de har plikt til å betale. Dom i denne saken er ventet om kort tid.

– Fornuftig

Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen i Arbeiderpartiet mener det vil være fornuftig om Avinor overtar driften av Moss lufthavn Rygge.

– Jeg nevnte faktisk dette for Randi Flesland da hun var sjef for Avinor for noen år siden. Det var ett fylke som ikke var på Avinor sitt kart over flyplasser, og jeg mente at de burde overta og drifte flyplassen på Rygge. Dette er et fornuftig forslag, sier han.

Hansen tror samtidig at det vil bli enklere å få inn et nasjonalt rutenett på Rygge, dersom Avinor eier og drifter flyplassen.

– Avinor driver hele nettverket av flyplsser i Norge. De har en pengemaskin på Gardermoen som bidrar til å styrke økonomien til de mindre lufthavnene. Jeg tror faktisk at Rygge vil bli et positivt bidrag til Avinor-systemet etter litt tid, dersom man får på plass flere flyselskaper og flere destinasjoner innenlands.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Varetektsfengslet for familievold

    En 40 år gammel mann er varetektsfengslet for fire uker. Han er siktet for familievold, brudd på kontaktforbud, besøksforbud og skadeverk. Mannen avviste i retten at han har slått barna og hevdet at ekskona hadde kontaktet ham. Men Moss tingrett mener det er overveiende sannsynlig at han har begått de straffbare handlingene.

  • Høyesterett avviste håndverker

    Høyesteretts ankeutvalg har sagt nei til anken fra en håndverker fra Moss.

    Borgarting lagmannsrett dømte mannen til to og et halvt års fengsel for grovt bedrageri. I tillegg må han betale 2,2 millioner kroner i erstatning til oppdragsgivere som hadde forhåndsbetalt ham for å gjøre renoveringsarbeider. 44-åringen har også mistet retten til å drive næringsvirksomhet de neste fem årene.